Bulgarii au avut ridicate restricțiile pe piața spaniolă a muncii încă din 2007, de la aderarea la UE. Pentru români, la început, au fost introduse restricții, dar ulterior acestea au fost ridicate. Apoi, din cauza situației economice precare din Spania, au fost reintroduse în 2011. Timp de doi ani, românii au fost obligaţi să îndeplinească condiţii mai dure pentru a se putea angaja în peninsulă şi au fost obligaţi să depăşească anumite bariere birocratice.
În momentul în care au fost reimpuse aceste restricții, după ce Spania își liberalizase pentru o perioadă piața muncii pentru români, deja un milion de conaționali se aflau în această țară, constituind una dintre cele mai mari comunități românești din diaspora.
Şomajul din Spania este de 26 la sută de mai bine de un an. Cu toate aceastea, spaniolii nu sunt speriați, ca britanicii, de un aflux de români. Ziarele de miercuri din Spania au consemnat ridicarea restricțiilor pentru români și au scris, în schimb, despre temerile pe care le au britanicii în privința românilor, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu. Pe de altă parte, din cauza crizei, mulți spanioli au plecat ei înșiși în ultimii ani să muncească în străinătate.
Pentru românii din Spania, principala modificare este că după data de 1 ianuarie 2014 angajarea se poate face în baza documentului de identitate, fără să mai fie necesară autorizaţia de muncă. În Spania, în prezent, 253.000 de români muncesc și contribuie la sistemul asigurărilor sociale. Românii au contribuit la economia Spaniei, dar, în același timp, au fost afectați și ei de somajul mare din această țară.
Unul dintre motivele pentru care românii sunt bine văzuți de presa spaniolă este că se integrează foarte ușor în societate, iar barierele de comunicare nu există.
Urmăriți în materialul video de mai sus corespondența din Spania a lui Ciprian Bălțoiu.