De ce nu sunt sancționați șoferii care nu acordă prioritate ambulanțelor
Data publicării:
Şoferii de ambulanţă din Bucureşti spun că în fiecare zi, fiecare dintre ei trece la mustaţă de cel puţin cinci ori pe lângă un accident în timpul misiunii. Din cauza şoferilor sau a pietonilor care se încăpăţânează să treacă înaintea salvării. Ca să se schimbe atitudinea ar trebui schimbată şi legea, spun şi poliţiştii şi şoferii. Anul acesta oamenii legii nu au dat nicio amendă celor care nu dau cale liberă ambulanţelor.
Pietonul ar fi trebuit să aştepte trecerea ambulanţei aflată în misiune. În loc să aştepte cinci secunde, traversează însă regulamentar, iar şoferul salvării este nevoit să reducă viteza. Asemenea cazuri pot fi sancţionate doar dacă sunt filmate de un radar sau dacă se nimereşte un poliţist în zonă.
Dumitru Coarnă, liderul unui sindicat al polițișlor: „Singura constatare ar fi constatarea directă a unui agent care se află în zonă.”
Pentru şoferi, legea prevede sancţiuni de la 5 puncte până la suspendarea permisului de conducere. Cei de la volan scapă însă aproape de fiecare dată când încurcă ambulanţele care se grăbesc spre bolnavi.
Dr. Cristian Grasu, președintele Serviciului de Ambulanță: „Zilnic sunt astfel de incidente, săptămânal sunt lucruri mai grave şi lunar avem un accident la nivel naţional în care un angajat de la ambulanţă în care un şofer de ambulanţă suferă ceva.”
Medicii de la Ambulanţă dau vina şi pe o altă reglementare ambiguă. Legea îl consideră vinovat şi pe şoferul salvării dacă acesta este implicat într-un accident în timpul misiunii, când trece pe roşu, într-o intersecţie.
Dr. Cristian Grasu: “Este aberant să spui că are culpă şi cel care foloseşte semnalele de avertizare şi să-l consideri corect pe cel care este pe verde şi nu dă prioritate maşinilor de intervenţie.”