Politico: Nu vă îmbolnăviți în Grecia. O femeie gravidă a murit așteptând ambulanța, ultima tragedie provocată de lipsa acută de medici

Data publicării:
Paramedicii transportă un pacient în ambulanță în Grecia
Pe multe dintre cele mai vizitate insule din Grecia există o singură ambulanță disponibilă pentru mii de locuitori și turiști. Foto: Profimedia Images

Insulele idilice grecești sunt pline de turiști, dar sistemul lor medical nu mai face față, scrie Politico. Moartea unei adolescente însărcinate în luna a opta și a copilului ei nenăscut sunt doar două dintr-o serie lungă de tragedii provocate de lipsa medicilor și a ambulanțelor, care ar fi putut fi prevenite în Grecia vara aceasta.

Unele insule au spitale fără medici generaliști permanenți și se bazează pe personalul medical din Grecia continentală care vine să lucreze pe termen scurt.

Serviciul de ambulanță se află într-o stare și mai precară. Pe multe insule din arhipelagurile Ciclade și Dodecanez, o singură ambulanță este disponibilă 24 de ori pe zi. Problema nu se regăsește doar pe insule; în Atena, sunt în jur de 50 de ambulanțe, în loc de 85-90, câte ar fi necesare.

„Trebuie să regândim serviciul de ambulanță de la zero întrucât sunt goluri uriașe în toată țara”, a spus Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului de ambulanță din Grecia (EKAV).

Cele mai multe centre de îngrijire de pe micile insule din Marea Egee fac față cu greu nevoilor oamenilor întrucât există un număr prea mic de doctori, care trebuie să lucreze în fiecare zi.

medici-ambulanță-grecia-2
Pe lângă programul infernal, puținii medici care lucrează în spitalele de pe insulele grecești se confruntă și cu prețurile uriașe din sezonul turistic. Foto: Profimedia Images

Dar, chiar și în locurile unde statul se decide să angajeze mai mulți medici, inițiativa eșuează de obicei din cauză că personalul medical refuză să se mute pe insule, acolo unde traiul a devenit mult prea scump din cauza exploziei de turiști.

O singură ambulanță la 40.000 de locuitori și 1 milion de turiști

În luna iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit în spatele unei camionete în timp ce era transferată la un spital local după ce a leșinat. Singura ambulanță disponibilă era deja ocupată cu o altă urgență.

11 persoane sunt necesare pentru a opera o ambulanță 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Kos, o insulă cu 40.000 de locuitori permanenți care primește peste 1 milion de turiști pe timpul verii, are trei ambulanțe noi, dar nu poate să opereze decât una dintre ele, întrucât există doar 10 paramedici. Doi dintre ei vor ieși la pensie anul următor.

La doar câteva zile după acest incident, o femeie de 19 ani însărcinată în luna a opta a murit într-o suburbie din Atena după ce a așteptat mai bine de 5 ore pentru o ambulanță și a sunat de 20 de ori la urgență. Copilul ei nenăscut a murit și el.

De atunci, și alte cazuri similare au fost făcute publice – șase persoane au murit în mai multe locuri din Grecia din cauza lipsei transportului medical. Pe insula Lesbos, o femeie de 78 de ani și-a pierdut cunoștința în timp ce înota. Paramedicii au ajuns două ore mai târziu și au constatat că inima ei se oprise.

turiști-grecia
Locuitorii insulelor grecești preferă să își închirieze proprietățile pe termen scurt turiștilor care vin în vacanță decât unui doctor sau asistent care vine să locuiască permanent. Foto: Profimedia Images

Pentru a răspunde criticilor apărute în urma acestor decese ce puteau fi prevenite, guvernul a trimis pompieri, militari și șoferi ai autorităților locale pentru a asista medicii în zonele turistice.

EKAV și doctorii protestează decizia pe care o consideră o „căutare neștiințifică pentru soluții rapide”, dar care nu pot rezolva problema pe termen lung.

Folosirea unui personal care nu este antrenat să răspundă în situații de urgență ar putea fi periculoasă pentru pacienții care trebuie să primească îngrijiri la fața locului.

Paradis pentru turiști, calvar pentru medici

Premierul grec, Kiriakos Mitsotakis, reales în iunie, a promis că va reforma sistemul național de sănătate și că va angaja 10.000 de cadre medicale, 800 de șoferi de ambulanță și 250 de paramedici. Confederația Angajaților din Spitalele Publice (POEDYN) spune că numărul este prea mic.

Doar în ultimii doi ani și jumătate, 10.000 de lucrători din domeniul sanitar au părăsit sectorul public și alți 5.000 o vor face în 2023.

Lipsa medicilor este o problemă cu care multe zone rurale din Europa se confruntă – de la satele izolate din Franța, până la localitățile din nordul îndepărtat al Suediei.

medici-ambulanță-grecia-3
Epuizarea este cauza principală pentru care doctorii demisionează din spitalele din întreg arhipelagul grecesc. Foto: Profimedia Images

Pe cât de feerică pare viața pe insulele grecești pentru vizitatori, acest stil de viață nu este la îndemâna personalului medical. Locuitorii insulelor preferă să își închirieze proprietățile pe termen scurt turiștilor care vin în vacanță decât unui doctor sau asistent care vine să locuiască permanent.

La finalul lunii iunie, singurul cardiolog de la spitalul din Kos a ieșit în curtea spitalului pentru a protesta. Pe bannerul pe care îl ținea în mână scria: „Am ajuns la capătul puterilor, am nevoie de ajutor.” Bărbatul lucrase 28 de zile fără oprire, fiind singurul doctor al clinicii de cardiologie de pe insulă încă din luna mai.

Epuizarea este cauza principală pentru care doctorii demisionează din spitalele din întreg arhipelagul grecesc. Situația „evoluează acum înspre colapsul operațional al multor spitale din regiune și, de asemenea, al secțiilor de spital din orașele mai mari”, a transmis Federația Asociațiilor Doctorilor din Spitale (OENGE).

„Aceste lucruri nu sunt permise într-o lume civilizată, într-o țară europeană, într-o destinație turistică”, a spus Theodosis Nikitaras, primarul insulei Kos. „Recrutare permanentă și soluții permanente sunt necesare.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri