De ce nu au bucureștenii apă caldă: 2.000 de tone de apă fierbinte se pierd pe oră prin țevile ciuruite ale rețelei de termoficare

Data actualizării: Data publicării:
robinet apa calda bucuresti
FOTO: Agerpres

Locuitorii Capitalei nu au, în aceste zile, apă caldă sau furnizarea acesteia e deficitară în anumite zone din cauza stării critice a rețelei de termoficare aflate în subordinea Primăriei Municipiului București, care înregistrează pierderi mari pe traseu: aproximativ 2.000 de tone de apă fierbinte se scurg în pământ la fiecare oră prin rețelele „ciuruite din cauza uzurii și a lipsei de investiții”, conform unui comunicat de presă al producătorului de energie termică Electrocentrale București (ECEN), informează Agerpres.

„ELCEN produce şi livrează fără probleme agent termic în parametrii solicitaţi de C.M. Termoenergetica Bucureşti prin comanda zilnică în conformitate cu prevederile contractuale incluse în Contractul de Vânzare-Cumpărare a Energiei Termice încheiat între cele două entităţi”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, agentul termic produs în centralele ELCEN este livrat la temperatura solicitată până la „gardul” centralelor, de unde este preluat, prin reţeaua primară, de Termoenergetica ce asigură distribuţia şi furnizarea energiei termice către mai mult de jumătate de milion de apartamente şi câteva mii de instituţii din Bucureşti.

„Din cauza stării tehnice critice a reţelei de termoficare aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, se înregistrează pierderi mari pe traseu (aproximativ 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră se scurg în pământ prin ţevile ciuruite din cauza uzurii şi a lipsei de investiţii), astfel încât agentul termic ce ajunge la utilizatorul final nu mai respectă parametrii de presiune şi temperatură optimi, iar calitatea acestuia se modifică având drept rezultat furnizarea deficitară la consumator. De asemenea, degradarea reţelei a condus şi la amplificarea avariilor şi a întreruperilor în furnizare", spun reprezentanţii producătorului de energie.

ELCEN funcţionează în prezent cu două centrale din cele patru pe care le deţine ca urmare a trecerii de la regimul de iarnă la cel de vară.

„Având în vedere că necesarul de energie termică a scăzut considerabil în timp, iar Termoenergetica solicită în prezent debite scăzute (reţeaua veche şi uzată nu permite preluarea unor debite mai mari), funcţionarea cu mai mult de două centrale pe perioada verii ar presupune neasigurarea debitului minim tehnic necesar, supradimensionarea actuală a reţelei de termoficare fiind foarte cunoscută şi fiind una din cauzele problemelor. Funcţionarea tuturor celor patru centrale pe timpul verii ar presupune furnizarea si de căldură pe lângă apă caldă. În mod evident, nu este cazul", potrivit comunicatului.

Lipsa investiţiilor a condus la o criză cu efecte negative grave asupra întregului sistem de termoficare, susţine ELCEN.

Gravitatea problemei este determinată de amplificarea pierderilor de agent termic şi a avariilor ca urmare a degradării reţelelor de transport şi distribuţie a apei calde şi căldurii, precum şi a acumulării datoriilor şi a subfinanţării ce a împiedicat acţiunile de modernizare şi reabilitare.

ELCEN atrage atenţia cu privire la urgenţa efectuării lucrărilor de reparaţii în reţeaua de termoficare în vederea pregătirii pentru sezonul rece viitor, întrucât funcţionarea în condiţiile actuale a sistemului de termoficare conduce la riscul major şi iminent ca oraşul să rămână fără apă caldă şi căldură.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...