De ce au apărut prin București afișe cu teorema lui Pitagora și legea lui Arhimede?

Data publicării:
afis legea arhimede

În România, țara în care mai bine de 40 la sută dintre elevi nu înteleg ce citesc, iar matematica e o piatră de încercare, edilii dintr-un sector s-au gândit la o campanie inedită. Vor să-i învețe pe oameni carte din mers. Pe străzi au apărut panouri cu Teorema lui Pitagora sau Legea lui Arhimede.

După ce ditamai candidatul la prezidenţiale, Viorica Dăncilă, nu a ştiut cum se calculează aria cercului, deşi se lăuda că a dat meditaţii la matematică, Primaria Sectorului 4 s-a gândit la o soluţie ca toată lumea să ştie formulele celebre. A pus pe stradă două panouri: unul cu teorema lui Pitagora, celălalt cu legea lui Arhimede. Urmează să apară alte 8 afișe cu informații despre istorie, geografie sau limba franceză. Periodic, informațiile vor fi schimbate.

Sloganul campaniei din sectorul 4: „Te plimbi prin 4, te faci de 10”.

Am cerut părerea locuitorilor din sector:

- Cum vi se pare să mergi pe stradă și să îți reamintești legea lui Arhimede?

- E foarte bine, cine și-o reamintește. Că dacă nu a învățat-o, ce să își reamintească...

- Mai știți legea lui Arhimede?

- Un corp scufundat într-un lichid este împins de jos în sus cu masa corpului... cam așa ceva.. A, uite pe panou, nu am tras cu ochiul, că era colegul tău... eu am zis masa în loc de volum...

- Deci ați tinut minte?

- Păi da, ne obliga să învățăm. Mi-a trebuit la ceva vreodată? Nu mi-a trebuit!

„Nu știu cine se uită la ele. Eu am trecut pe lângă ele și nu le-am văzut, dar probabil că sunt interesante , nu știu ce să zic. O să-i dăm mai multă importanță mâine, să îl vedem mai bine”, spune o doamnă cu o fetiță de mână.

Nu doar fizica şi matematica se învață în mers în sectorul 4, ci și limba franceză. De exemplu, pe unul dintre panouri va apărea conjugarea verbului Avoir.

Demitizăm școala, arătăm că de fapt putem să învățăm. Din punct de vedere al funcționarii generației Z, ideea este remarcabilă. Copilașii ăștia funcționează altfel, sunt neconvenționali, prizează lucrurile serioase dacă le primesc într-o cheie neconvențională și ușor de asimilat”, este de părere Marian Staș, expert în educație.

Periodic, informațiile vor fi schimbate.

„Mie mi-a plăcut că îi dă o altfel de respirație orașului, mai sunt și lucruri ieșite din uz. Dar ca utilitate, mă gândesc că nu e, nu ai timp din mers să te uiți să vezi ce scrie sau dacă ai fi vrut să se întâmple asta, ar fi trebuit scris mai simplu. Așadar, o idee mai curând haioasă decât utilă”, este de părere Cătălin Striblea, realizator DigiFM.

Afișele sunt puse peste transformatoarele unui furnizor de energie electrică, care înainte erau folosite ilegal pentru promovarea unor evenimente.

Odată cu renovarea bulevardelor, cu modernizarea lor, pur și simplu erau elemente complet nepotrivite, atât estetic, cât și funcțional. Ne-am gândit să transformăm aceste cutii urâte într-o tablă a unei săli de clasă. Ca atare, am ales să transmitem mesaje simpatice, pentru că oamenii au nevoie de așa ceva”, spune Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Prețul unui astfel de panou este de 300 de lei.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri