Exclusiv Bolojan nu știe cât de util este referendumul din Capitală: Credeți că un Parlament nou ales, fără nicio obligație, va modifica legea?

Data actualizării: Data publicării:
ilie bolojan la o sedinta
Ilie Bolojan spune că este un „utilitarist” și încearcă să vadă cât de util este un referndum în București. Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Președintele CJ Bihor, liberalul Ilie Bolojan, a vorbit miercuri seara, în exclusivitate la Digi24, despre scandalul dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, precum și despre referendumul propus de primarul general al Capitalei. Dacă despre disputa din Piața Unirii a spus că a fost eroare a celor doi edili, și că polițiile locale au devenit „un fel de gărzi pretoriene”, despre referendumul din București a afirmat că „încearcă să vadă cât de util este un astfel de demers”. „Credeți că un Parlament nou ales, care n-are nici o obligație legală să modifice legea, așa cum ar fi rezultatul la București, va modifica legea, dacă n-au modificat referendumul cu cei 300 de parlamentari?”, a întrebat retoric Bolojan.

Rugat de Claudiu Pândaru la Digi24 să comenteze scandalul din Piața Unirii dintre Nicușor și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, Ilie Bolojan a afirmat că va deranja multă lume ceea ce va spune despre acest incident, dar va face asta pentru că întotdeauna a încercat să fie un om corect. „Cred că a fost o eroare a celor doi primari”, a spus fostul edil al municipiului Oradea.

„Altfel, oameni pe care eu îi cunosc, îi respect, domnul Băluță, un primar care a făcut niște proiecte importante în sectorul lui, domnul Nicușor Dan, care a confirmat această idee de administrator onest al Capitalei, să ajungă în situația asta de blocaj la un proiect care cu siguranță mai devreme sau mai târziu trebuie ataca... Pentru că e o problemă de mentenanță, de termene de expirare ș.a.m.d. și este anormal ca doi primari să ajungă în această situație, de a veni cu polițiile locale care au devenit, cum să vă spun, un fel de gărzi din astea pretoriene care n-ajută la nimic”, a declarat Ilie Bolojan la Digi24.

În ceea ce privește referendumul propus de Nicușor Dan, președintele CJ Bihor a spus că este un „utilitarist” și încearcă să vadă cât de util este un astfel de demers.

Întotdeauna a fost o luptă între primarii de sectoare și primarul general al Capitalei, indiferent cine a fost primar de sector, și indiferent cine a fost primarul general

„Să presupunem că referendumul trece. Credeți că un Parlament nou ales, care n-are nici o obligație legală să modifice legea, așa cum ar fi rezultatul la București, va modifica legea, dacă n-au modificat referendumul cu cei 300 de parlamentari? Și dacă nu li se explică bucureștenilor care sunt de fapt cauzele și problemele, unii vor vota pentru unii împotrivă. De fapt, trebuie să discutăm deschis. Deci, întotdeauna a fost o luptă între primarii de sectoare și primarul general al Capitalei. Indiferent cine a fost primar de sector, și indiferent cine a fost primarul general, de ce a fost această luptă? Pentru că unul dintre cele mai mari venituri ale administrațiilor locale, și singurul venit mare al Primăriei Generale a Capitalei este impozitul pe salarii, impozitul pe venitul global. Acest impozit pe venitul global se împarte, ceea ce se distribuie la autoritățile locale, parte la Primăria Generală a Capitalei, parte la primăriile de sector”, a adăugat liberalul.

„Am fost totuși trei mandate primar. Deci am fost, am colaborat cu Asociația Municipiilor, și știu problemele de acolo din interior. Când primarul general al Capitalei era într-o relație mai bună cu Guvernul, cota din impozitul pe venit care se repartiza Primăriei Capitalei era cu două, trei, patru, cinci procente mai mare. Când erau primarii de sector în relații mai bune, sau erau anumite majorități, se repartiza invers. Să știți că sunt foarte puține capitale din Europa unde Consiliul General împarte toți banii pentru sectoare, în general. A, capitalele, chiar dacă au un primar general, sunt administrate destul de diferit. Gândiți-vă la Bruxelles, care are 19 primării și nu are primărie generală. Ăștia 19 trebuie să colaboreze, să se întâlnească, să alinieze reglementările, străzile, proiectele ș.a.m.d. Dacă ei 19 reușesc, înseamnă că ar trebui să reușească și ai noștri, și noi să colaborăm, indiferent de culoarea politică”, a mai spus Bolojan.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Daniel Craig, despre motivul pentru care rolul lui James Bond l-a împiedicat să accepte alte proiecte: „Sunt...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit