După ce au descoperit eroarea, cei de la Pensii au decis să îi reţină femeii câte 190 de lei din pensie, ca să recupereze datoria. Rudele femeii sunt revoltate şi spun că nu este normal ca femeia să plătească pentru greşeala altcuiva.
Zorița Vasi s-a născut în 1922 și locuiește în prezent cu familia în satul Andrei Șaguna din județul Arad. Pe neașteptate, vara trecută, bătrâna s-a trezit datoare la Casa de Pensii. Fără voia ei, luase din fondul de pensii o indemnizație care nu i se cuvenea. Totul din cauza unei erori de CNP. Încasase pensia altcuiva.
„CNP-ul nurorii sale a figurat la bunica”, explică o rudă a bătrânei.
Culmea încurcăturii, nora nici nu figura în evidențele Casei de Pensii pentru că este persoană cu handicap și primește pensia din alt fond. Cu toate că nu e clar deloc banii cui i-a încasat batrâna, conducerea Casei de Pensii este hotarâtă să recupereze banii.
„Suma se recuperează prin poprire pe o treime din pensie și se va recupera până la decesul persoanei care a creat debitul său până se recuperează acel debit”, susține Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad.
Nu de aceeași părere sunt și membrii familiei, care nu se consideră responsabili de eroarea făcută și nu văd de ce ar trebui bătrâna să primească lunar cu aproape 190 de lei mai puțin la pensie.
Conform Casei de Pensii, poștașul care duce pensia batrânilor este obligat sa verifice în fiecare lună actul de identitate al acestora. La țară, oamenii se cunosc și poștașii nu mai solicită actele de identitate și astfel erorile de acest fel pot fi descoperite numai din întâmplare, uneori la mai mulți ani de când au fost făcute.