Darea în plată. Acordul la care au ajuns notarii și Ministerul de Finanțe

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2

Mihai Zanfir încearcă să negocieze reducerea ratei, apelând la legea dării în plată. Dacă banca nu acceptă negocierea, bărbatul e decis să predea cheile locuinţei. Acum plăteşte 750 de euro lunar, pentru un apartament care s-a devalorizat în timp.

Mihai Zanfir, clientul unei bănci: „Până acum am plătit 63.000 de euro şi aş mai avea de plată 175.000 de euro, apartamentul este cam 60.000 de euro, deci mai am de plată încă de aproape trei ori, am mai plătit o dată”.

Ramona Andriţoiu, avocat: „În situaţia în care banca nu va da curs acestei invitaţii la negociere, se va trece la etapa a doua: notificare în vederea transmiterii dreptului de proprietate asupra imobilului, practic este darea în plată a bunului”.

Dacă va ajunge să lase casa băncii, Mihai Zanfir ar putea plăti un impozit de aproape 16.000 de lei. Până acum, însă, notarii nu au ştiut cum să aplice legea. Răspunsul vine de la Ministerul Finanţelor: românii care vor să-şi dea casa în plată vor plăti un impozit de 2% sau 3% din suma rămasă de achitat la bancă plus dobânzi şi penalităţi.

De exemplu, o familie care a luat un credit de la bancă pentru locuinţă şi mai are de achitat la bancă 78 de mii de euro, echivalentul a 351.000 de lei, va plăti un impozit de puţin peste 7.000 de lei. Dacă locuinţa a fost cumpărată cu mai puţin de 3 ani de data la care se face darea în plată, atunci impozitul este de 3%, adică 10.500 de lei.

Pentru datornicii băncilor, vestea este bună, pentru că notificările lor către bănci vor putea fi prelucrate de notari mai repede. Odată ce primeşte notificare, banca nu mai poate să încaseze bani de la datornici.

Gheorghe Piperea, avocat: „Vorbim deja de mai mult de 1.000 de notificări făcute în ziua de vineri, nu indic nimănui să se grăbească cu această notificare, mai ales dacă este încă e în posesia imobilului şi încă mai poate evita executarea silită”.

Băncile ameninţă însă că se vor opune în instanţă cererilor venite de la datornici şi susţin că, până acum, au primit câteva zeci de notificări de dare în plată. 


Anunţul vine după ce notarii s-au plâns săptămâna trecută că nu ştiu cum să aplice legea dării în plată și amenințau că nu vor primi notificări de la cei care vor să dea locuința băncii în schimbul stingerii creditului.

Comunicatul Ministerului de Finanțe: 

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.

Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal.

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Menționăm că, atât Legea nr.77/2016, privind darea în plată, cât și Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal nu cuprind excepții de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce vehicule pot fi conduse cu permis categoria B în 2025? Se aplică regulile și în spațiul Schengen?
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025