Sărăcia este în primul rând rezultatul corupţiei, a spus premierul Dacian Cioloş la Palatul Victoria, acolo unde este discutat Pachetul Antisărăcie. Guvernul vrea să reducă sărăcia printr-o strategie naţională. Programul conţine 47 de măsuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, de la copii preşcolari la persoane vârstnice.
Sărăcia este în primul rând rezultatul corupţiei, crede premierul Dacian Cioloş. Guvernul vrea să reducă sărăcia din România printr-o strategie naţională. Programul conţine 47 de măsuri destinate tuturor categoriilor de vârstă, de la copii preşcolari la persoane vârstnice. Peste o treime dintre români sunt supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, arată datele Eurostat. Potrivit statisticilor oficiale, România e a doua cea mai săracă ţară din toate cele 28 de state ale Uniunii Europene.
În comuna Victoria, din Iași, familia Balamău are opt copii și un venit lunar de 2.000 de lei. Patru dintre copii merg la școală.
Elena Balamău, mamă: „Le strâng câte 200 de lei - 300 de lei ca să aibă ei pacheţel în fiecare zi la şcoală. Îmbrăcăminte mai rămâne unul de la altul”.
Din cei 2.000 de lei, jumătate se duc pe facturi.
Elena Balamău, mamă: „Când vine alocaţia sau salariul facem un calcul cam cât ne-au costat rechizitele pentru copii, cât trebuie să oprim în casă, să oprim şi pentru cheltuieli. Am făcut şi o rată şi rata asta vine de vreo 3 milioane şi 50 de lei pe lună”.
Familia Balamău nu este un caz izolat. Peste o treime dintre români trăiesc la fel sau chiar mai greu. Premierul Dacian Cioloş este de părere că sărăcia din România este strâns legată de corupție.
Dacian Cioloş: „Sărăcia endemică este în primul rând rezultatul corupţiei, al modului în care folosim şi dirijăm resursele publice sau private atunci când ele sunt dirijate de autorităţile publice”.
Copiii sunt de departe cei mai vulnerabili: 1,7 milioane de minori trăiesc în pragul sărăciei şi nu au nici măcar şansa să meargă la şcoală. Guvernul vrea să asigure rechizite şcolarilor din familiile sărace, încă de la grădiniţă.
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: „Oamenii săraci nu merg la şcoală, nu găsesc niciun fel de motivaţie intrinsecă sau extrinsecă pentru a cheltui resurse ca să-şi educe copiii şi ca viitori adulţi, lipsa educaţiei îi va menţine în aceeaşi stare de sărăcie”.
Sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului școlar. Peste trei sferturi dintre elevi nu termină gimnaziul și doar unul din doi copii născuți la sat ajunge la liceu. Printr-o strategie națională, Guvernul îşi propune ca până în 2020 numărul total al celor aflaţi în riscul sărăciei să scadă cu cel puţin 580 de mii de persoane. În 2015, peste 37% dintre români erau supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială.