În ultimii 3 ani, aproape 900 de oameni şi-au pus speranţele în cursurile de formare organizate de AJOFM. Costel Munteanu a urmat cursul de lucrător comercial.
„Din cursul ăla doar eu şi cu cumnată-mea... Nici noi nu ne-am angajat, dar urmează! Pe propria afacere! Da!” spune Costel Munteanu.
Costel Munteanu face parte dintre cei 46 de participanţi norocoşi, care vor avea un loc de muncă, după terminarea cursurilor. Restul îşi caută de lucru şi în prezent, dar fără succes.
„Ar fi bine şi dacă, după cursuri, ar veni tot de la şomaj cu oferte. Uitaţi, aici aveţi loc de muncă, numai să vă angajaţi,” adaugă Aurelia Nistor, un alt participant la cursurile de formare.
Familii formate din minimum patru persoane, care trăiesc dintr-un singur salariu sau din ajutor social, sunt frecvent întâlnite în mediul rural. Cursurile de formare, care oferă şi o subvenţie de participare de 600 de lei, au devenit o gură de aer pentru localnici.
„E foarte greu. Chiar în ziua de azi nu găseşti un loc de muncă. Dacă se iveşte vreun alt curs, o să facem. Da, mă ajută şi subvenţia, dar poate găsim şi un loc de muncă,” zice Nicoleta Grecu, participant la curs de formare.
„Foarte mulţi dintre ei sunt beneficiari de venitul minim garantat, s-au plafonat, s-au blazat, mulţi dintre ei chiar nu-şi doresc să muncească. Au venit la acel program de formare profesională pentru că au beneficiat de acea subvenţie. Şi a însemnat un câştig pentru ei,” explică Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi.
„Avem beneficiari ai fondurilor europene pe cursuri de lucrător comercial, babysitter, antreprenoriat, nu şi-au găsit locuri de muncă,” spune Victoriţa Frosin, asistent social.
Altfel spus, în lipsa unor investiţii, sumele cheltuite pentru calificarea şomerilor se dovedesc a fi inutile. Lucru confirmat şi de rata şomajului, 8,77%. În prezent judeţul Galaţi se află pe locul şase în topul naţional al judeţelor cu cei mai mulţi şomeri.