RCS & RDS furnizează deja energie electrică societăţii de transport local din Oradea, la preţuri mai mici decât cele ale furnizorului Electrica.
„Noul furnizor s-a angajat să livreze curent cu 20% mai ieftin. Anul trecut, vechiul furnizor a livrat la 160 de lei MWh, noul furnizor s-a angajat la 130 de lei”, spune Romeo Nica, director economic OTL SA.
Şi firmele care au ales alte oferte decât cele ale furnizorului tradiţional au văzut o reducere a facturii la energia electrică.
„Tocmai ce am primit prima factură și am constatat o scădere cu aproximativ 33% a valorii acesteia. Calculul nostru arată că vom face o economie de aproximativ 120.000 de lei pe an”, afirmă Romeo Ionescu, managerul unui hotel din Oradea.
Populaţia plăteşte însă preţuri mari la energie electrică, iar mare parte din vină o poartă taxele şi tarifele. Acestea fac ca de la 120 de lei, cât este preţul de producţie, electricitatea să ajungă la noi acasă la 400 de lei.
„Partea cea mai mare se datorează operatorilor de distribuţie. În acest moment putem să vorbim de 50% pondere” în prețul final, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Populaţia are însă şansa să plătească mai puţin pentru factura la electricitate. În premieră, în România va apărea un distribuitor privat de energie. Compania RCS & RDS a anunţat că lucrează la construirea propriei reţele de distribuţie, la Oradea, prin care va livra energie electrică şi localnicilor.
„În calitate de distribuitor, da, vom veni cu un cablu nou la dumneavoastră în casă. Iar dumneavoastră, ca proprietar, veți putea opta, simultan, spre cel mai bun, iar bun nu se traduce prin calitatea curentului, că probabil va fi identic, ci prin preț”, spune Nelu Dumea, director regional RCS & RDS.
Procedurile ar urma să fie finalizate în cel mult o lună.