„- Ţineţi mâna ridicată, vă rugăm frumos!
- Domnule, venim acolo să ne prezentăm! Suntem 23!
- Staţi jos şi ţineţi mâna ridicată!”
Este o frântură de dialog care are loc între plen și prezidiu la o ședință a Consiliului General al Primăriei București.
Consilierii locali s-au certat ca la uşa cortului pentru că nu au fost în stare să se înţeleagă la numărarea voturilor:
„- Nu, 22 sunt! Cine este împotrivă?
- Băi, fetiţă, încă o dată, suntem 23!”
Situaţia se repetă la fiecare şedinţă de consiliu, chiar dacă aleşii locali au pe masă un sistem de vot de ultimă generaţie cerut tocmai de ei şi instalat încă de acum patru luni.
„Am înţeles că este o chestiune tehnică şi de training. La momentul de faţă nu s-a găsit timpul necesar şi disponibilitatea umană ca să se efectueze un astfel de training”, explică Richard Ghiţă, consilier municipal PPDD.
„Avem doar câteva butoane, cum să fie nevoie de training când avem butonul yes cu care votezi pentru, butonul no cu care votăm împotrivă şi butonul de abţinere! Iar în afară de aceste butoane mai este un buton pe care apăsăm când luăm cuvântul”, explică indignat Silviu Văduva, consilier municipal PDL
Unii aleşi au refuzat amprentarea şi înregistrarea în sistem, la intrarea în sală.
„Ne cunoaştem între noi. Suntem destul de puţini. Suntem 55 de consilieri şi nu cred că este nevoie de amprentă digitală, de scanat retina...”, spune Cornel Pieptea, consilier municipal PNL.
Doar 28 dintre aleşii municipali au acceptat amprentarea după ce, când li s-a prezentat iniţial proiectul, au fost cu toţii de acord.
„Trăim totuşi în sec XXI, dacă în secolul XX foloseam cartela... şi nimeni nu ne-a mai bătut obrazul şi nu am mai avut temeri de niciun fel, acum folosim amprenta”, spune Richard Ghiță.
Sistemul de vot electronic şi cel de comunicare au costat peste 150 de mii de euro din bugetul Primăriei Generale.
Reprezentanţii firmei care l-a instalat au precizat pentru Digi24 că aparatele sunt perfect funcţionale.