Cum testaţi siguranţa imobilului cumpărat. Fost ministru: Responsabilitatea protecţiei seismice trebuie să aparţină Parlamentului

Data publicării:
blocuri mediafax-1

Cumpărătorii nu trebuie să aştepte primul cutremur pentru a testa siguranţa apartamentului în care s-au mutat.

Primul lucru pe care ar trebui să îl ceară sau să verifice sunt documentele din Cartea construcţiei. Sunt documente foarte importante cum ar fi: probele de beton, documentele pe care le eliberează Inspectoratul de Stat în Construcţii care supervizează fiecare etapă, modul cum se ţese fierul, cum se toarnă betonul”, spune Cătălin Grigore, managerul general al unei companii imobiliare.

Dezavantajul este că aceste documente pot fi cerute numai în cazul clădirilor gata ridicate. Eventualele probleme la structura de rezistenţă pot fi însă depistate şi din stadiile incipiente ale proiectului, cu ajutorul unui specialist. Acesta va verifica din ce sunt construiţi pereţii interiori, dar şi orientarea acoperişului blocului. Importantă este şi structura stâlpilor, iar cumpărătorii trebuie să verifice dacă există zone în care betonul nu este uniform.

Sunt probleme care ascund de fapt dorinţa investitorilor de a câştiga cât mai mult, spun specialiştii. „S-a băgat la rezistenţă oţel beton de dimensiune mai subţire decât în proiect pentru a scote preţuri de construcţie cât mai bune”, vorbeşte despre una dintre aceste probleme constructorul Cătălin Vieru.

Viitorii cumpărători pot depista viciile apartamentului şi prin consultarea autorizaţiei de construire. Dacă nu s-a respectat proiectul iniţial, diferenţele se vor vedea. În plus, cei care ţin la calitatea materialelor pot verifica provenienţa lor, dar şi echipamentele folosite de constructor.

Sunt însă şi dezvoltatori care nu se abat de la proiectele iniţiale.

Nu în ultimul rând, discuţiile cu vecinii pot oferi informaţii utile celor care îşi fac planuri să cumpere o locuinţă.

Nicolae Noica, fost ministru al Amenajării Teritoriale: Responsabilitatea protecţiei seismice trebuie să aparţină Parlamentului

Invitat la emisiunea „Catalog imobiliar”, Nicolae Noica, fost ministru al Amenajării Teritoriale, a declarat că problema protecţiei seismice este una naţională, a cărei responsabilitate ar trebui să aparţină Parlamentului, nu primăriilor sau Guvernului..

Autorizaţiile de construcţie le dau primăriile, care însă nu au gradul de competenţă sau responsabilitate când dau drumul la astfel de aprobări. Nu se poate ca arhitectul şef, comisia tehnică să nu vină cu propuneri concrete. Problema siguranţei la cutremur este una naţională pe care nu poţi să o laşi pe nişte interese. Există Planul de urbanism al Bucureştiului, care nu a fost respectat. S-a spus că după 10 ani se face altul, nici azi nu e unul. S-au aprobat derogări să se facă planuri de urbanism de detaliu, iar primăria a găsit soluţia: să plătească privatul, care însă, dacă plăteşte, el îşi cere un anumit lucru. Înseamnă că e o totală dezordine şi corupţie în domeniu. Spre exemplu, istoria blocului de lângă Armenească e una foarte clară şi evidentă, e făcut de cineva, vândut... Chestiunea responsabilităţii nu există la primării sau la nivelul guvernului. Există o Comisie Naţională a Dezastrelor al cărei şef e premierul, sunt ministere şi agenţii care ar trebui să răspundă acestui minister, dar fiecare face ce vrea. Problema protecţiei seismice e una naţională, a cărei responsabilitate să fie a Parlamentului”, a declarat Nicolae Noica.

(Nicolae Noica: Responsabilitatea protecţiei seismice trebuie să aparţină Parlamentului)

Potrivit acestuia, legislaţia din România este bine făcută, proiectanţii sunt foarte buni şi pot face şi ei case foarte sigure, dar se pune problema costului, care este foarte ridicat.

Trebuie să existe un echilibru între gradul de protecţie şi cost, iar acesta trebuie să fie în responsabilitatea Parlamentului”, a subliniat fostul ministru.

„În 2006 – 2008 au venit o serie de dezvoltatori străini care aveau interesul să scoată cât mai mult profit”

Fostul ministru Nicolae Noica a vorbit şi despre aspectele la care cumpărătorii trebuie să fie atenţi la achiziţia unei case.

„Si cei care vând o casă ar trebui să se intereseze dacă există Cartea tehnică a imobilului, dacă toate caracteristicile betonului, ale oţelului şi ale altor materiale sunt corespunzătoare. Legislaţia calităţii este foarte strictă, sunt faze determinanate pe care Onspecţia în Construcţii trebuie să le verifice. În 2006 – 2008 au venit o serie de dezvoltatori străini care aveau interesul să bage banul, să facă cât mai multe etaje şi să scoată cât mai mult profit. În 1978, în România, datorită insistenţelor constructorilor s-a stabilit ca în zona protejată să nu se mai construiască peste 20 de metri. Au venit străinii şi au făcut blocuri de 14 nivele – pe care ştiam să le facem şi noi – Cine sunt vinvaţii care au dat autorizaţii? Primarii ar trebui traşi la răspundere pentru astfel de situaţii. Este mai grav că vorbim de cartea tehnică a cosntrucţiei. Nu am fost în stare să facem cartea tehnică la Palatul parlamentului, nici azi nu există una, iar Palatul Parlamentului nici nu este înregistrat, iar valoarea lui e considerată 0. Asta se întâmplă exact acolo unde se elaborează legile”, a semnalat Nicolae Noica.

„Afirmaţiile glumeţe ale primarului Sorin Oprescu sunt foarte grave”

Când am decis să punem bulina roşie pe clădiri, ne refeream la cele din 1940, când nu erau norme seismice. Erau 110, acum sunt 600. În momentul când am pus bulina roşie, materialul a fost prezentat în guvern şi aprobat tot acolo. Cele care s-au pus ulterior, s-au pus prin convenţie cu unii dintre experţi în legătură cu consilierii. Situaţia e foarte gravă, afirmaţia glumeaţă a primarului Sorin Oprescu cum că n-are bani şi că îi trebuie 140 ani ca să termine toate consolidările e foarte gravă. E drept, consolidările nu sunt aşa profitabile ca asfaltările. În cadrul ministerului există o companie de investiţii care ar trebui să se ocupe şi de aceste consolidări”, a spus Nicolae Noica.

(Nicolae Noica: Au venit străinii şi au făcut blocuri de 14 nivele – pe care ştiam să le facem şi noi – Cine sunt vinvaţii care au dat autorizaţii? )

Referindu-se la situaţia de la Galaţi şi la casele neasigurate, afectate de cutremur, fostul ministru a menţionat că acele imobile sunt ridicate fără fuindaţie, pe albia minoră a râului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...