Cum obțin ajutorul de la stat rudele răniților din Colectiv transferați în străinătate

Data publicării:
avion transfer raniti crop

Rudele răniţilor din clubul Colectiv care sunt trataţi în străinătate trebuie să trimită mai multe acte la ambasade sau consulate. În primul rând, trebuie să completeze o cerere pe care o pot descăra de pe site-ul prestatiisociale.ro. Aceasta trebuie să fie însoţită de o copie după actul de identitate al persoanei care însoţeşte rănitul şi de o copie după documentul prin care s-a aprobat transferul acestuia la tratament în străinătate.

Odată depuse aceste acte la misiunile diplomatice, ambasadele şi consulatele au la dispoziţie 24 de ore să le trimită în ţară la Ministerul Muncii. Această instituţie trebuie ca, în termen de cinci zile, să vireze banii către rudele pacienţilor. Fie direct în conturile acestora, fie să le trimită banii în numerar.

Guvernul a aprobat un ajutor pentru familiile răniţilor de cel mult 7.500 euro pe lună, prin care se asigură cheltuielile de transport și cheltuielile de cazare și masă. Această sumă acoperă costurile primelor 30 de zile de tratament. După prima lună, suma se va reduce la cel mult 6.000 de euro pentru fiecare 30 de zile de spitalizare.

Pentru asta, însă, rudele victimelor trebuie să depună o nouă solicitare la ambasade sau consulate cu șapte zile înainte să expire perioada deja decontată. Solicitarea trebuie să conţină codul numeric personal al celui care solicită ajutorul, numele, adresa de domiciliu, numele rudei aflate la tratament şi numărul de zile suplimentare pentru care se solicită plata ajutorului de urgență.

În prezent, în spitale din șase state europene plus Israel sunt internaţi 29 de tineri grav răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv.

Ajutor de urgenţă pentru familiile răniţilor trataţi în afara ţării – prima lună*

1.500 de euro - transportul

costul cheltuielilor de cazare și masă, în limita sumei de 200 euro/zi.

* valabil pentru primele 30 de zile de internare

Ajutor după prima lună de tratament

costul cheltuielilor de cazare și masă, în limita sumei de 200 euro/zi după trimiterea unei cereri care să conţină:

- numele, prenumele și codul numeric personal

- adresa de domiciliu a persoanei care solicită ajutorul;

- numele și prenumele rănitului;

- numărul de zile suplimentare pentru care se solicită plata ajutorului de urgență

sursa: Ministerul Muncii  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri