Poliţiştii din Bucureşti au început să ridice rablele abandonate în parcări sau pe trotuare, iar asta se vede în spaţiile de depozitare a maşinilor abandonate, unde aproape că nu mai sunt locuri. Foarte rar se întâmplă ca proprietarii să vină să le recupereze. De obicei, e vorba de un autoturism în care, dacă se investeşte, poate deveni unul de colecţie. Capitala are peste 150 de mii de maşini mai vechi de două decenii.
Resturile unei motociclete vechi. Un Wartburg, căreia trebuia să-i amesteci benzina cu ulei. O maşină Mercedes vopsită mat şi un Oltcit, rătăcit printre câteva ARO. Multe dacii cu motor franţuzesc, cu bord de „CeNe” şi altele fabricate-n anii 90.
În peisajul pestriţ, găsim şi maşina hipioţilor de altădată şi diverse trăbănţele hazlii Târgul maşinilor vechi este de fapt în curte Rermat Sud, unde găsim şi un exemplar Oldsmobile, maşină rară pe arterele Capitalei.
Revopsită şi reparată, probabil c-ar costa o mică avere. Proprietarul a abandonat-o însă pe o stradă din sectorul 4. Poliţiştii locali au ridicat-o, şi-au aruncat în acest depozit de rable. Ca să o recupereze, proprietarul trebuie să plătească câteva sute de lei, plus impozitele datorate statului.
„Pentru cele înmatriculate este o amendă de două mii de lei, iar pentru cele neînmatriculate şi aduse aici, este decât taxa de transport de 200 de lei. Proprietarul trebuie să aibă toate impozitele plătite, trebuie să dovedească că este maşina lui. Probabil că nu are acte”, spune Alexandru Popescu - director Poliţia Locală Sector 4.
Din cele 1. 257. 000 de autovehicule înmatriculate în Bucureşti, un milion şi patru mii sunt autoturisme. 251.000 dintre ele au între 11 şi 15 ani vechime, iar 151.000 sunt mai bătrâne de două decenii. Numărul celor înregistrate în sectoarele 1, 2 şi 4 scade constant. Într-o siongură zi, în depozitul primăriei sectorului 4, poliţiştii locali au dus patru.
„Maşinile sunt sigilate. Ele rămân sigilate până când vor intra în custodia primăriei, după care vor fi scoase la licitaţie. Oamenii trebuie să ştie că dacă au în maşini bunuri, de acele bunuri nu se atinge nimeni”, spune Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt Primăriei Sectorului 4.
Maşinile abandonate pe domeniul public din sectorul 2 sunt depozitate în curtea serelor de flori ale Administraţiei Domeniului Public, din Pantelimon. Printre cele care au ajuns aici găsim şi maşini înmatriculate în Mehedinţi, Prahova sau Dâmboviţa. Alături de rable şi maşini nerevendicate de nimeni, zace fără aripi şi cu uşa ruptă „avionul lui Onţanu": montat cu mult fast în 2007, ca reper al cartierului Colentina si demontat pe 24 mai anul curent!