Weekend-ul acesta România va fi traversată de un val de aer cald, care va aduce temperaturi de peste 25 de grade. Cu toate acestea, iarna bate la ușă și nu va trece mult până când șoferii vor fi nevoiți să își pregătească mașinile pentru iarnă. Pentru ca anotimpul rece și ninsorile să nu vă ia prin surprindere, sfatul specialiștilor în domeniu este să vă pregătiți din timp automobilele.
Bugetul alocat de români în vederea pregătirii mașinilor pentru iarnă
Şoferii din România alocă un buget de circa 1.000 de lei în vederea pregătirii autovehiculului pentru iarnă, în condiţiile în care, spre deosebire de cei din statele vest europene, aceştia forţează utilizarea anvelopelor peste limita maximă de folosire, potrivit datelor publicate miercuri de retailerul specializat în piese auto AutoEco.ro și citate de news.ro.
Odată cu intrarea în sezonul rece, şoferii trebuie să aibă în vedere echiparea autovehiculelor cu anvelopele adecvate, pentru a se supune Codului Rutier în vigoare şi a circula în condiţii de siguranţă.
„Anvelopele de iarnă sau All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă maşina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Momentul ideal pentru montarea pneurilor de iarnă este, însă, înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C”, potrivit specialiştilor în piese auto.
Specialiştii recomandă ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii pentru maşinile personale să nu depăşească şase ani, după această perioadă crescând riscul de explozie a cauciucului şi scăzând rezistenţa la frânare.
„În România, spre deosebire de statele vest europene, şoferii forţează utilizarea anvelopelor chiar şi peste limita maximă de folosire. Cu toate acestea, în ultimii ani, conştientizarea riscurilor la care se expun şoferii, alături de creşterea valorii amenzilor pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, a dus la creşteri ale vânzărilor de anvelope”, se arată în comunicat.
Cum pregătim mașinile pentru iarnă
În vederea pregătirii autovehiculului la începutul sezonului rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, specialiştii recomandă:
verificarea bateriei şi a sistemului de încărcare al bateriei;
verificarea concentraţiei antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;
verificarea termostatul, care trebuie să funcţioneze în parametri optimi;
verificarea nivelul de ulei de motor;
rezolvarea oricărei probleme a ambreiajului, suprasolicitat pe timp de iarnă.