Primul drum pe care trebuie să-l faceţi este la inginerul cadastrist. El este cel care va pune la punct dosarul cu actele necesare intabulării şi ne referim aici la copie după actul de proprietate, certificatul fiscal potrivit căruia imobilul nu are datorii, planul cadastral întocmit în urma măsurătorilor şi copie legalizată a cărţii de identitate a proprietarului. De asemenea, acesta plăteşte la Oficiul de Cadastru o taxă de 120 de lei pentru cartea imobilului sau 600 de lei, dacă doreşte să obţină documentul în regim de urgenţă.
Următorul pas: legalizarea actelor la notar şi înscrierea imobilului în cartea funciară. În funcţie de locul în care este amplasat imobilul şi de suprafaţă, notarul va percepe o anumită sumă. Spre exemplu, la un apartament de 80.000 de euro, legalizarea actelor costă aproximativ 1.500 de lei. Ultimul drum pe care îl veţi face va fi la Oficiul de Cadastru, unde veţi primi încheierea de intabulare şi extrasul de carte funciară.
În cazul în care consideraţi că sunt prea multe drumuri de făcut, puteţi alege o firmă autorizată care să se ocupe de actele dumneavoastră. Pentru serviciul făcut, veţi mai plăti în medie 400 de lei.