Cum a ajuns Galați orașul balcoanelor suspendate din ghetouri

Data publicării:
bloc galati

Galaţiul poate fi considerat oraşul extinderilor ilegale pe domeniul public, al balcoanelor suspendate din ghetouri şi al faţadelor pestriţe. Aici, debandada arhitecturală este la ea acasă. Cauzele sunt numeroase şi pot fi sintetizate simplu: după Revoluţie, fiecare a făcut ce a vrut fără teama de consecinţe.

Acum două secole, Galaţiul era un oraş atât de puternic datorită comerţului şi navigaţiei, încât Statele Unite ale Americii, Rusia, Franţa sau Anglia aveau consulate aici. Astăzi, oraşul este doar o umbră a ceea ce era odinioară, iar prăbuşirea se vede şi în aspectul general al urbei. Cu blocuri vopsite în toate culorile şi clădiri în toate stilurile, cu ghetouri dezolante şi garaje supraetajate, oraşul pare neîngrijit şi lipsit de personalitate.

Nu doar stilurile arhitectonice ale Galaţiului s-au diluat, ci şi tuşele sale culturale. În 1964, de exemplu, arhitecţi şi pictori au lucrat împreună ca să înfrumuseţeze faţadele blocurilor de pe principalul bulevard al oraşului. Ansamblul cuprindea opt lucrări decorative din mozaic ceramic realizate de pictori celebri. Fiecare lucrare valora cam cât o Dacie. Toate au fost distruse fără remuşcări în cursa nebună a extinderilor mai mult sau mai puţin legale de după Revoluţie. O lucrare separată, care a supravieţuit, nu are o soartă mai bună.

„În spate avem o lucrare din mozaic ceramic a cunoscutului pictor Jules Perahim, o lucrare care reprezintă arta cinematografică. Ea este şi acum frumoasă şi poate fi pusă în valoare dacă ar dispărea numărul acela de telefon mare afişat pe clădire”, afirmă Corneliu Stoica, critic de artă.

Pentru coşmarul urbanistic de la Galaţi de vină nu pot fi decât administraţiile locale care s-au perindat după 1990. Primarii nu au avut o viziune a direcţiei estetice a oraşului şi până acum câţiva ani nu a existat un Plan Urbanistic General. Autorizaţiile de construcţie semnate de edilii Galaţiului pe capota maşinilor nu sunt o legendă urbană.

„S-a scăpat din mână în ultimii 20 de ani, după Revoluţie. Nu au o viziune globală faţă de aşezarea construcţiilor, de urbanistică, de înălţime, aliniere şi alte reguli de urbanism. Trebuie cineva să ia măsuri, măcar acum, în ceasul al douăsprezecelea”, spune Costel Creţoiu, arhitect.

Primăria nu vorbeşte nici acum de o viziune urbanistică de ansamblu pentru oraşul Galaţi. Spune doar că Poliţia Locală verifică şi sancţionează proprietarii clădirilor care nu au sau nu respectă autorizaţia de construcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
loc reculegere atac sangeros china zhuhai profimedia-0933779565
Beijingul încearcă să cenzureze indignarea online, după atacul sângeros de la Zhuhai: un loc de reculegere a...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...