Telefonul inteligent este indispensabil pentru cei mai mulţi dintre noi. Sunt situaţii însă în care dependenţa devine periculoasă. Cum este atunci când conducem o mașină sau când traversăm strada. De multe ori pietonii uită să-şi ia ochii din telefon, chiar când trec strada, iar asta duce la accidente. Numai în Capitală, odată la două zile se produce un accident grav de circulaţie din neatenţia pietonilor.
„Odată ce aţi ieşit din casă, sunteţi parte din trafic, la fel ca şoferii. Aveţi drepturi, dar aveţi şi obligaţii. Una dintre ele este să fiţi atenţi pe unde treceţi. Pentru că m-am uitat în telefon, nici nu mi-am dat seama că în dreapta mea a apărut o maşină. Aşadar, câteva secunde de neatenţie vă pot costa viaţa”, relatează Maria Moiş, reporter Digi24.
Mulţi pietoni spun că folosesc telefonul din obişnuinţă, inclusiv pe trecere.
„Da, ştiu pentru că mă grăbesc, am întârziat undeva. (Şi de aceea te uitai în telefon?) Da, pentru că vorbesc cu respectiva persoana şi mă cert cu el”, spune o tânără.
Şoferii spun şi ei că trebuie să fie foarte atenţi, deoarece de multe ori pietonii riscă să treacă pe culoarea roşie a semaforului pentru că sunt prea concentraţi să se uite în telefon.
„Pur şi simplu au sărit în faţa maşinii, mi s-a întâmplat lucrul acesta. (Şi erau cu telefonul?) Da, erau cu telefonul mobil”, spune un șofer.
Doar în Capitală, anul trecut, au avut loc peste o sută de accidente grave provocate de pietoni, soldate cu 22 de morţi.
Nu există însă statistici care să arate dacă telefonul a fost o cauză.
În Statele Unite, pe de altă parte, acest fenomen este în atenţia autorităţilor. Există un proiect de lege care propune pedeapsa cu închisoarea pentru pietonii neatenţi. Iar în unele locuri s-a ajuns la blocarea accesului la reţeaua mobilă pe anumite sectoare de drum, atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi.
„Se opreşte automat în zona respectivă, ca să nu crească pericolul de risc de accidente. Suntem o generaţie - să nu spun zoo-electronicus. Noi nu conştientizăm că, dacă te loveşte unul în umăr, te doare, dar dacă te loveşte o maşină de o tonă cu o anume viteză e foarte rău”, spune Virgil Mihailovici, preşedintele Asociaţiei „Siguranţă Auto”.