Crăciunul de anul acesta este mai scump faţă de altele. Estimările arată că românii vor cheltui, doar pentru mâncare, cu 100 de lei mai mult decât o făceau în urmă cu patru ani. Adică, aproape 700 de lei. Mulţi au şi salarii mai mari dect în 2013, dar şi preţurile alimentelor au crescut la acest final de an.
„O masă îmbelşugată este o regulă de sărbători. Un român dă, în medie, 690 de lei pentru masa de Crăciun şi Revelion şi pune în coșul de cumpărături preparate tradiţionale, carne, legume şi cozonac. Bugetul este cu 100 de lei mai mare faţă de acum patru ani”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
Nu pentru că ar cumpăra mai multe produse, ci din cauza scumpirilor din ultimul an. Când ouăle s-au scumpit cu 34% şi untul cu peste 19 procente. Iar lista este lungă.
- Toate sunt mai scumpe, nu numai cozonacii. Carnea... îmbrăcămintea pe care o cumpărăm noi femeile.
Coşul de cumpărături este cu 40 de lei mai scump faţă de anul trecut. Un avans dublu faţă de anii trecuţi, care pare să ridiculizeze majorările de salarii.
- În buzunar nu se observă această creștere economică. Am observat că prețurile au crescut în ultimele două luni. Foarte multe au crescut, drept dovadă că în buzunar nu se vede.
Iar explicaţia este simplă.
„Dacă oamenii primesc prea mulţi bani pe termen scurt, ei nu au ce cumpăra, decât aceleaşi bunuri pe care le cumpărau şi până acum şi bunuri din import. Avem o creştere mai rapidă a inflaţiei mai mare decât ar fi cazul”, declară Dragoş Cabat, analist economic.
Luna trecută, inflaţia a atins maximul ultimilor trei ani.
Coşul cu alimente de Sărbători
2017: 696 lei
2016: 656 lei
2015: 638 lei
2014: 602 lei
2013: 600 de lei
sursa: studiu Mednet
Alimente mai scumpe (dec. 2016 - nov. 2017)
ouă +34%
unt +19,61%
citrice +13,45%
carne porc +5,5%
vin +0,96%
sursă: INS