Printre cei 1.300 de beneficiari ai ajutorului de încălzire, care aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, este și Gheorghe Sofronie. Bărbatul susține însă că banii nu îi aparțin şi nu ar avea cum să returneze sumele încasate până acum.
Gheorghe Sofronie, beneficiar ajutor de încălzire: „Dintr-un salariu de 8 milioane pe lună, de unde să-i dau? Nevasta e pensionată pe caz de boală cu 5 milioane și ceva, doi copii la facultate, de unde să-i dau înapoi? Și în primul rând nu erau banii mei, erau ai lui soră-mea și din cauza problemelor ce le-a avut în familie i-a trecut pe numele meu.”
Mulţi dintre cei aflaţi pe lista Curţii de Conturi au explicaţii similare.
Angelica Ciubotaru, beneficiară ajutor de încălzire: „Banii nu erau ai mei, erau ai părinților, asta e.”
Beneficiară ajutor de încălzire: „Unde am lucrat mi se oprea o garanție materială și erau depuși de societate, banii aceia toți timp de câți ani am lucrat la ei, deci societatea se ocupa.”
Curtea de Conturi, care verifică instituţiile ce dau bani de la stat, a comparat baza de date a Direcţiei Comunitare Iaşi cu informaţiile de la Fisc, unde oamenii depun declaraţiile de venit. Aşa au fost depistate cele 1.300 de persoane care au în conturi peste 3.000 lei.
La rândul lor, cei care dau ajutoarele de încălzire fac verificări deoarece au doar informaţii din declaraţiile pe propria răspundere a celor care cer banii.
Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Comunitară Iași: „În primă fază suntem în etapa de confirmare sau infirmare a existenței lor. După aceea, vom emite dispoziția de recuperare a sumelor respective.”
Acum, cei vizaţi de inspectori trebuie să aducă acte care să justifice banii din conturi şi perioada în care au fost depuşi.
La Iași, în fiecare an, aproximativ 10.000 de persoane primesc ajutoare pentru plata încălzirii. Banii se acordă, timp de cinci luni pe an, în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Sumele primite variază între 15 lei și 200 de lei, în funcție de veniturile familiei.