Iuliana Ciubuc, Slatina: Atunci ne-au zis că e cel mai bine să facem credit în franci, că e cel mai prost cotat. Dar acum vor să ne lase pe drumuri. Statul cu ce ne ajută? Cu nimic. Muncesc pentru 900 de lei, iar rata e aproape 1.000 de lei. Asta nu e viaţă.
Dorel Suciu: Ni s-a garantat verbal că francul este stabil, iar acum cursul este dublu. Banca oricum câştigă din dobânda şi la fel din curs. BNR ar trebui să facă dreptate. La fel şi Guvernul. Dacă nu, vom da în judecată banca.
Dorina Pescaru: Contractul personal de credit cu o bancă este o decizie proprie.
Eva Costache: S-a semnat un contract între bancă şi client. Când cotaţia a fost la nivel mic, nu s-au mai plâns. Cei care au făcut împrumut în euro sau dolari au riscat pentru aceste cursuri valutare.
Daniela Blană: Mi-am plătit lunar rata şi nu am întârziat nicio zi la plata acesteia. În situaţia actuală, însă, devine imposibil. Am fost ieri la bancă şi am solicitat ajutor şi negociere privind contractul meu. M-au plimbat de la o persoană la alta, apoi mi-au spus că nu mă pot ajuta cu nimic. Prin urmare, indicaţiile tuturor de a găsi soluţii pentru fiecare dosar în parte se soldează cu uşi închise în nas.
Valentin Cristea: Oferta băncii a fost foarte credibilă. Graficele prezentate de către ofiţerul de credit arătau o evoluţie constantă a CHF faţă de euro, leu şi dolar. BNR nu poate acum scăpa de culpă. Ca atare, creditul oferit de bancă a fost unul mincinos. Nu văd de ce doar clienţii să platească diferenţa de curs valutar. Şi banca trebuie să plătească!
Leonard, Spania: BNR a avut timp din 2011 pentru a lua măsurile necesare în vederea reglementării unor eventuale speculaţii ale francului elveţian având în vedere că Elveţia nu este membru UE şi nici al Spaţiului Economic European. Legea falimentului este o soluţie atât timp cât imobilul este garantul creditului. (Spus altfel, banca să ramână cu casa şi să exonereze clientul de orice datorie.) Aş fi fost mult mai permisiv dacă francul elveţian ar fi intrat pe piaţa noastră de capital ca investitor direct în construcţia de imobile şi nu ca un instrument de speculă.
Iulian: Dacă statul i-ar ajuta pe cei cu credite în franci, de unde credeţi că ar lua banii, nu din banii noştri, ai tuturor?
Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră pe Consulatele Digi24 și DigiVOX, iar mesajele se vor regăsi în jurnalele Digi24.