Femeia de 35 de ani a luat un împrumut de 635.000 de franci în 2007, pentru care plăteşte lunar 3.450 de franci. A dat banca în judecată după explozia francului de la începutul anului.
„Banca nu a informat consumatoarea cu privire la riscul valutar la care se expune, făcând ca acest risc să fie integral suportat de către aceasta. S-a obţinut plata creditului la cursul iniţial, cel din momentul semnării contractului, atunci era 1 leu şi 88 de bani un franc. De asemenea, s-a obţinut şi restituirea tuturor sumelor achitate de către clientă în plus”, a declarat avocatul Codruţ Avram.
Mai mult, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis ca banca să-i dea înapoi femeii şi banii percepuţi drept comision de acordare, adică 6.359 de franci. În plus, banca trebuie să-i achite şi cheltuielile de judecată, în valoare de peste 11.000 de lei.
Decizia Tribunalului Bucureşti, deşi de bun augur, nu este definitivă, atrag atenţia avocaţii.
„Soluția asta este rară. Există 4-5 soluții de genul ăsta în țară. Se poate folosi ca precedent judiciar, dar e în primă instanță, urmează să se formuleze apel”, spune avocatul Gheorghe Piperea.
Reprezentanţii OTP Bank spun că nu se pot pronunţa pe acest caz până când instanţa nu dă o decizie definitivă, dar că banca analizează mai multe soluţii pentru reducerea ratelor la creditele în franci.
La începutul anului, în bilanţurile băncilor româneşti figurau 65.000 de credite în franci elveţieni.
Clienţii au cerut soluţii de conversie sau restructurare pentru mai bine de jumătate dintre ele. Din acestea, însă, au fost soluţionate numai 16.000 de cereri. Restul de 20.000 de cereri se află în lucru, fără a se garanta vreo soluţionare.