Cinci fraţi din Berbeşti, Vâlcea, fac zilnic 10 kilometri dus-întors până la şcoală. Cătunul în care locuiesc şi drumul care-l lega de oraş au fost distruse de exploatarea minieră. Familia lor este singura care a refuzat să se mute de acolo. Iar autorităţile spun că este nerentabil să refacă drumul şi că nici nu se pune problema să strice, pe-acolo, microbuzul şcolar.
Abia se crapă de ziuă când Ileana, Gabriela și Ștefania pleacă la școală.
Drumul de cinci kilometri este lung şi anevoios pentru cele trei fetițe. Mezina are doar 5 ani, iar părinţii n-au mai avut bani de cizme şi pentru ea. Aşa că fata merge prin zăpadă încălţată în pantofi. Surorile ei au 13 ani.
Gabriela Răducan, elevă: Foarte greu.Trebuie de atâtea ori să ne trezim de dimineață, să mergem atâția kilometri pe jos, fără autobuz, fără nimica.
Reporter: Microbuzul nu vine să vă ia?
Gabriela Răducan, elevă: Noi nu avem acces la microbuz.
Când pământul este înghețat-bocnă, fetele se pot considera norocoase - ajung la școală într-o oră. Când afară plouă, ocoloesc mocirla şi întârzie. Tot pe jos ajung la școală și frații lor mai mari, de 16 şi 17 ani.
Mădălina Iordache - profesor la Școala Gimnazială Berbești: „Şi astăzi, fetele au întârziat un pic la școală, dar noi suntem înțelegători cu elevii navetiști așteptăm până la sfârșitul primei ore să vedem dacă întârzie, dacă au venit copiii”.
În 2012, cătunul Trestia şi drumul care-l lega de oraşul Berbeşti au fost distruse de excavările de la exploatarea minieră din zonă. 40 de familii au fost strămutate. Soţii Răducan au refuzat să plece.
Roxana Răducan, mama copiilor: „Nu vreau să plec. Ce le dau copiilor să mănânce dacă eu mă duc într-o mie de metri? Vând animalele și le dau pietroaie și scaieți de pe marginea drumului să mănânce?”
Acum, autoritățile refuză să-i ajute. Primarul susține că refacerea drumului l-ar costa jumătate din bugetul comunei.
Vintilă Chelcea, primarul din Berbești: „Pentru 3 copiii, să trimit 5 km pe un drum care este impracticabil... Acolo sunt... e în mijlocul carierei, dom'ne! Datorită refuzului de a negocia pentru a primi despăgubiri pe casă, și primeau peste 3 miliarde, Miniera a pierdut peste 3 sute de mii de tone de exploatare.”
Viceprimarul e ceva mai înţelegător.
Dumitru Gioga, viceprimar Berbești: „Am solicitat la Consiliul Județean suma de 1 miliard lei vechi pentru a putea să intervenim să amenajăm acel drum”
Familia Răducan a dat în judecată exploatarea minieră, după ce mai mult de jumătate din proprietate i-a fost afectată. Procesul încă nu a ajuns la final.