Călătorii din mijloacele de transport în comun din Capitală sunt verificați și la mască, nu doar la bilet. Echipe mixte, formate din polițiști locali și controlori STB, merg prin autobuze și tramvaie să vadă dacă oamenii au mască și dacă o poartă corect. Acțiunea are caracter preventiv deocamdată, cei care nu respectă regulile sunt avertizați doar verbal. De săptămâna viitoare, însă, se vor da și amenzi. Nu sunt deloc mici și se dau în deplină legalitate.
„Amenzile sunt mari. Când urcați în transportul în comun, purtați masca. Și corespunzător, pe nas” - este ceea ce le spune polițistul local oamenilor din autobuz. Deocamdată, le spune sub formă de sfat și le oferă și măști.
Sunt călători care uită cu desăvâșire că purtarea măștii în autobuze și tramvaie este obligatorie.
- Bună dimineața, de la Poliția Locală suntem. Vă rog să purtați mască!
- Aoleu, m-ați luat așa și de aia. O am aici!
Alții o poartă, însă incorect, sub nas sau sub bărbie. Și în acest caz, polițistul le atrage atenția politicos:
- Vă rog să așezați masca deasupra nasului, să apăsați partea metalică pe conturul nasului. Vă mulțumesc!
- Vă rog să așezați masca deasupra nasului, mulțumesc!
- Vă rog să purtați masca deasupra nasului, mulțumesc!
Sunt destul de mulți. O recunosc și călătorii: „Poartă atunci când li se atrage atenția, o ridică, comentează”, spune o femeie, care are mască și o poartă corect.
- De ce e important să o purtăm?
- Pentru protecție. Dacă nu vor pentru ei, măcar pentru cei din jur, să îi respecte pe cei din jurul lor, spune pasagera.
De săptămâna viitoare, amenzi
Polițiștii locali și controlorii de la Societatea de Transport București merg în inspecție prin mijloacele de transport în comun și în zilele următoare să vadă cum se protejează călătorii. Pasagerii nu sunt amendați în cazul în care nu au mască. Polițiștii le dau o mască și le spun de ce este important să o poarte.
Călătorii trebuie să respecte și regulile de distanțare socială în mijlocul de transport în comun.
„Noi am încercat si le-am spus prevederile legale, nu putem urca în fiecare autobuz să îi îndepărătm, mai ales la ore de vârf. Noi avem o flotă foarte mare, de exemplu, când nu sunt ore de vârf, avem autobuze goale aproape, dar le-am lăsat în trafic ca oamenii să nu urce în primul venit, pentru că în 5 minute vine altul. Nu putem să îi oprim să nu urce, îi rugăm însă să nu stea foarte aproape”, explică Alexandru Hazem Kansou - director STB.