Sute de blocuri s-au ridicat în ultimii cinci ani într-una din zonele din nordul Bucureştiului. Mulţi investitorii privaţi au preferat să construiască în regim propriu, iar unele clădiri au forţat limitele impuse.
„Parter plus 2 scrie în hotărârea Consiliului General al Municipiului București. Faptul că se construiește mai mult și nu s-a respectat nici PUG-ul (Planul Urbanistic General – n.r.), toate aceste elemente le-a determinat autoritatea statului”, explică Petru Truţă.
„Au verificat 30 de documentații dintre care una singură a fost găsită cu probleme semnificative, s-au aplicat și niște amenzi. Foarte mulți după ce construiesc P+2 solicită mansarda, ceea ce e conform legii”, a spus arhitectul-șef al Bucureștiului, Gheorghe Pătrașcu.
Acuzele membrilor unei asociaţii, care reclamă blocurile ridicate cu încălcarea autorizaţiilor primite, vizează şi funcţionari ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.
„Direcția de control spune că nu se respectă autorizația, iar Direcția de urbanism semnează procesele verbale de recepție ca să poată înregistra în cartea funciară”, detaliază Petru Truţă.
Unul dintre cei sancţionaţi că a avizat construcţii considerate ilegale este chiar un funcţionar din cadrul primăriei.
„Erau lucrări neconforme cu autorizația și el le-a confirmat”, a spus Gheorghe Pătrașcu.
Gestul inspectorului a fost sancţionat doar cu o amendă de superiori, iar bărbatul a fost detaşat să-şi facă meseria într-o altă zonă a Bucureştiului. Cum s-au vândut multe apartamente, nu se are în vedere soluţia demolării blocurilor construite cu încălcarea autorizaţiilor.
Însă nimeni nu pare dispus să ia alte măsuri, iar inspectorii afirmă că sunt multe blocuri de locuinţe ridicate la limita normelor din domeniu sau ce nu ţin cont de aceasta.