Oamenii intră pe un site securizat, scriu un mesaj, care dispare automat odată citit de inspectorii Consiliului Concurenţei. România, Danemarca şi Germania sunt singurele ţări europene care folosesc un astfel de sistem.
Angajaţii firmelor care încalcă legea pot denunţa anonim aceste practici pe internet. Site-ul aparţine Consiliului Concurenţei şi a costat aproape 5.000 de euro.
Echipa Digi24 a făcut o sesizare fictivă pentru a vă arăta cum funcţionează sistemul. Totul este securizat, iar denunţătorul va dialoga pe internet cu doi inspectori ai Consiliului Concurenţei. De fiecare dată când informatorul scrie un email, aceştia primesc pe telefon mesaje cu un cod unic. Au nevoie de acesta pentru a citi mesajul pe site-ul instituţiei. Emailul va dispărea automat de pe server după ce este citit de inspectori.
Mai mult, denunţătorul nu poate trimite documente prin acest site, dar...sunt şi alte soluţii demne de filme poliţiste. Persoanele care vor să rămână anonime se pot întâlni cu inspectorii Consiliului Concurenţei într-un loc retras şi pot aduce dovezi care să le susţină afirmaţiile.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: „Dovezi pot fi schimburi de mailuri, faxuri, procese verbale de întâlniri”.
În Statele Unite s-a mers şi mai departe.
Adrian Manolache, avocat: „În SUA funcţionează acelaşi sistem ca în serviciile secrete, acolo deja sunt acele cârtiţe implantate în diverse industrii pentru a se desconspira asemenea practici”.
Consiliul Concurenţei a propus chiar recompensarea celor care dezvăluie practici incorecte, sugestie care nu s-a bucurat de prea mare succes din partea autorităţilor. Modelul era cel aplicat în Ungaria, acolo unde recompensa este plafonată la 50.000 de euro pentru cei care aduc dovezi pentru începerea unei investigaţii.