România are creştere economică, dar la buget, tot nu s-au adunat suficiente venituri. Autorităţile recunosc oficial că de luni de zile, din cauza reorganizării Fiscului, instituţiile de control, precum Vama şi Garda Financiară, nu au mai funcţionat aşa cum trebuie.
„Ordonanţa care viza restructurarea ANAF a apărut abia în vară şi a urmat această perioadă de 3 luni de reaşezare, reorganizare şi acele structuri de antifraudă care vizau exact zona de combatere a evaziunii nu au intrat încă în funcţiune”, declară Dan Manolescu, secretar de stat Ministerul Finanţelor.
În plus, birocraţia şi Codul Fiscal greoi îi fac pe mulţi contribuabili să nu îşi plătească dările la timp. Într-un clasament mondial care cuprinde 189 de ţări, România se află pe poziţia 72 în clasamentul celor mai puţin prietenoase ţări unde se pot face afaceri.
„Avem un cod fiscal foarte complicat...nu ştiu câţi dintre voi l-aţi citit. L-am citit şi eu, am avut nevoie de două cutii de ciocolată ca să trec prin el”, spune Ioana Petrescu, consilierul premierului.
O simt pe propria piele oamenii de afaceri.
„Trebuie eu să merg să aduc certificat de la Registrul Comerţului, să iau cazierele judiciare, să le depun, să aştept cinci zile şi să mi se spună ...păi nu, că nu aţi adus şi copie după nu mai ştiu ce”, afirmă Robert Olaru.
Că birocraţia este infernală o recunoaşte şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Sunt 40 şi ceva de plăţi pe an pe care trebuie să le facem. Să te duci să dai 7 telefoane să plăteşti o amendă de circulaţie şi să dai confirmări prin poştă ... este infernal”.
Cu un nivel de 24%, România are a treia cea mai mare TVA din Uniunea europeană, în timp ce media este la 21%. În plus, contribuţiile sociale reprezintă aproape 45% din venituri, în timp ce media europeană este de 33%.
Cu toate astea, guvernanţii iau în calcul pentru anul viitor creşteri de taxe pentru a mai strânge bani la buget.