Nu vă imaginaţi că locuitorii din mediul urban sunt scutiţi de această problemă. Anul trecut, 310 oraşe aveau servicii de evacuare a apelor uzate din gospodării şi de tratare a acestor ape, cu unul mai mult decât în 2011. Situaţia arată ceva mai grav însă la ţară: doar 616 comune din 2700 aveau asemenea amenajări. În ultimul an însă, numărul comunelor care au reţea de canalizare a crescut cu 64.
Ironic este că în timp ce aproape 11 milioane de locuitori nu au canalizare, autorităţile locale au irosit sute de milioane de euro pe investiţii inutile. Potrivit Curţii de Conturi, consiliile judeţene şi primăriile au cheltuit 900 de milioane de euro în ultimii patru ani pentru parcuri şi spatii verzi în zona rurală.
Sală de milioane, construită în câmp
România stă prost la capitolul dotări minime pentru un trai demn de secolul XXI, dar, în schimb, unii primari din localități în care oamenii nu au canalizare sau apă potabilă aruncă banii pe săli de sport pe care nu le folosește nimeni sau pe fântâni arteziene.
În comuna Movileni, județul Olt, Ministerul Dezvoltării a construit în urmă cu mai mulți ani o sală de sport în valoare de 30 de miliarde. Copiii nu se pot bucura de investiție, pentru că a fost construită la o distanță mare de loccalitate, pe un câmp, între două sate, așa că le este imposibil să își desfășoare orele de sport aici.
În comuna ieșeană Balş, primarul a investit 200.000 de euro într-un parc care are celule foto-voltaice, fântână arteziana, foișoare pentru șah, băncuțe la tot pasul și arbori decorativi. S-a amenajat un parc de lux și într-o comună fără canalizare din județul Mehedinți. Primarul
comunei Cujmir a construit un parc de lux în centrul comunei, de aproape o sută de metri pătrați și a costat în jur de 150.000 de euro.
Fără canalizare în nordul Capitalei
Și în București sunt cartiere în care se trăiește ca la țară, nicidecum ca într-o capitală europeană. Într-o astfel de situație sunt sute de locuitori din nordul Bucureștiului, care de 10 ani locuiesc pe străzi ce pot fi numite, fără a exagera, ulițe. În plus, nu au nici canalizare, deşi au făcut sesizări peste sesizări la autorități.
Aceștia au primit mai mult promisiuni decât certitudini. Municipalitatea spune că fie nu sunt bani pentru lucrări în zonă, fie că există lucrări care urmează să fie finalizate în anii următori, fie vina se pasează de la Primăria Sectorului 1 către Primăria Capitalei.
Cert este că oamenii din zona de nord a Capitalei sunt, în continuare, cu străzile neasfaltate, le lipsește iluminatul public, iar proprietarii au ales să plătească din propriul buzunar sume de mii de lei pentru a avea cel puțin gaz metan în casă.
În lipsă de canalizare, oamenii au o fosă septică sau un puț de apă pentru a se putea alimenta.