Ultimul copil care a venit pe lume în comuna Gogoşu a fost înregistrat la Primărie în 1989. De atunci, nicio femeie nu a mai adus pe lume un copil la dispensarul din localitate.
„Este din ce în ce mai îmbătrânită populația, toţi tinerii care s-au ridicat după Revoluţie au plecat către oraşe”, explică primarul Cristian Bărăgan.
Au trecut zeci de ani de când uliţele erau animate de glasuri de copii. În sat au mai rămas doar bătrânii, care îşi duc existenţa de pe o zi pe alta.
„Pe vremea mea erau mulţi, din ce ştiu eu de la tata, că era secretar la Primărie, erau 3600 de familii”, subliniază un localnic. Adică de cinci ori mai mulţi locuitori decât în prezent. Şcoala este singura pată de culoare din comună. Aici, câţiva copii mai animează locul, dar ei sunt veniţi din alte localităţi.
Potrivit statisticilor, Doljul se află printre judeţele cu cel mai mare grad de îmbătrânire a populaţiei. „Populaţia judeţului Dolj este într-un declin major, începând cu 1992, are un spor natural negativ de minus 2800 de persoane în fiecare an”, spune Mariana Tănase, directorul Direcţiei de Statistică Dolj.
Dacă situaţia nu se va schimba, populaţia judeţului Dolj se va înjumătăţi peste 30 de ani, arată studiile Institutului Naţional de Statistică.