„Omul sfinţeşte locul” este zicala ce pare că se aplică cel mai bine în comuna Pădureni, din judeţul Vaslui, unul dintre cele mai sărace din ţară. De la Revoluţie şi până acum, un singur om a stat în fruntea Primăriei. Asta pentru că a câştigat încrederea oamenilor şi a transformat locul într-un mic sat occidental. Şcoli şi grădiniţe renovate, drumuri asfaltate, canalizare, spaţii verzi sunt doar câteva dintre investiţiile de opt milioane de euro făcute aici.
În vreme ce sărăcia sufocă zonele rurale din România, comuna Pădureni izbuteşte să le ofere locuitorilor săi un nivel de trai peste cel al multor oraşe cu pretenţii. Autorităţile locale şi-au dat seama că trebuie să investească în viitor, mai exact în copii. Aşa că toată strădania e îndreptată spre a le oferi lor condiţii cât mai bune. Şcoli cu vestiare şi duşuri, băi renovate, terenuri de sport - toate sunt lucruri normale pentru elevii din cele şapte sate componente ale comunei.
„Şcoala mi se pare foarte frumoasă. Mai ales că este abia renovată. Avem condiţii foarte multe aici, tot ce am vrea”, spune Maria Greu - elevă în clasa a VII-a.
- Copiii, pur şi simplu, te întineresc, îţi schimbă viaţa, spune primarul.
- Ce era aici, înainte să faceţi baza sportivă? Era un mal de pământ, atât, atât un mal de pământ. Aici, în stânga, era WC-ul de exterior, şcoala nu avea canalizare, nu avea WC-uri de interior. Nu avea nimic.
Edilul a dat o altă faţă comunei pe care o păstoreşte, după modelul ţărilor din Occident. Localnicii şi-au dat seama că efortul e în folosul lor, aşa că ei sunt cei care fac toată munca.
Temistocle Diaconu - primarul comunei Pădureni, jud. Vaslui: „Am făcut o echipă de gospodărie comunală, să investim în ceea ce avem noi. Terminăm zona asta de centru acum, nu? Şi apoi mergem spre grădiniţă”.
„Tot ce se vede făcut e de mâinile noastre şi de toţi care lucrăm în comună”, spune mândru Vasile Dumitriu, angajat.
Primarul s-a gândit şi la copiii sărmani: a ridicat un centru de zi, unde pot mânca şi învăţa în tihnă 30 de elevi. Iar cei mai silitori dintre ei merg, în fiecare an, în tabără la mare.
„Aici este sala de mese, unde copiii iau masa când vin de la şcoală la ora 12. Sus avem nişte dormitoare unde ar putea să doarmă. Acestea sunt două băi, cele două băi”.
Cătălina Ciulei - directorul Şcolii Pădureni: „Nu putem vorbi de educaţie, dacă nu le oferim copiilor condiţii bune, astfel încât să îi învăţăm cum trebuie să folosească aceste spaţii”.
Felician Huţuţuc - profesor de matematică: „Şcoală, dispensare, asfaltat aproape toate localităţile, satele, căminul cultural. Tot. Chiar şi piscină. Nu ştiu câte comune au piscină”.
120 de mii de lei a înghiţit piscina, însă în doar trei ani, încasările au amortizat cheltuiala: anual, o sută de mii de lei intră în conturile primăriei. Iar uliţele desfundate au devenit doar o amintire urâtă: 25 de kilometri de drum au fost asfaltaţi.
Tică Mocanu – angajat: S-a construit, s-au modernizat multe.
Patru oameni stau pe o bancă și vorbesc: „O comună foarte frumoasă”.
„Toate condiţiile. Apă este, canalizare este. Chiar este bine la noi”.
Investiţiile au fost făcute din fonduri europene, bani de la Guvern sau chiar fonduri proprii. În total, opt milioane de euro.
Citiți și:
Transformarea uluitoare a unei comune din Vaslui, cu bani europeni