Una dintre companiile IT care are o vechime pe piaţa din Cluj-Napoca de 12 ani a crescut în ultimii ani de la 100 la 350 de angajaţi. Ar mai avea acum nevoie de încă 40 de angajaţi, pe care îi caută în rândul studenţilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
„Internshipurile sunt plătite, nu discutăm despre un minim pe economiei, deci discutăm despre un salariu ceva mai mult,” spune Anca Cărămidaru, specialist resurse umane.
Liana este studentă în ultimul an la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca. Tânăra vrea să lucreze în domeniul pentru care s-a pregătit.
„Nu se mai caută foarte multă experienţă ceea ce este foarte ok pentru noi, pentru studenţi, pentru că venim de pe băncile facultăţii,” zice Liana Bădiu, studentă Facultatea de Automatică şi Calculatoare, UTCN Cluj-Napoca.
„Este dacă vreţi o rezervare în avans a inginerilor. Ar trebui să ştie ceea ce se predă la şcoală, asta le cerem, nimic mai mult, ar trebui să ştie să soluţioneze probleme, să cunoască structurile de date,” precizează Cristian Vlasin, reprezentant companie IT.
La târgul de cariere IT de la Cluj-Napoca, sute de persoane, majoritatea studenţi, au studiat ofertele companiilor.
„Ar fi bine să ne angajăm de acuma, experienţă pe viitor, şi ne angajăm mult mai uşor dacă avem un internhsip,” spune un student.
În judeţul Cluj, deficitul de specialişti IT este de 15%. Mai exact, ar mai fi nevoie de aproape 2.000 de angajaţi. Acum lucrează în domeniul informaticii 14.000 de persoane.
„Vorbim despre capacitatea limitată a universităţilor de a livra numărul de persoane cu această specializare cerută de către piaţa de muncă,” precizează Andrei Kelemen, preşedinte Cluj IT Cluster.
Un inginer IT debutant câştigă la Cluj-Napoca un salariu lunar care porneşte de la 3.000 de lei.