Comitetul de vaccinare face precizări despre centrele deschise în București, după scandalul datelor publicate de Ministerul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
valeriu gheorghita imbracat in uniforma militara raspunde presei. in spate sta vlad vociulescu
CNCAV, condus de Valeriu Gheorghiță, vine cu precizări privind fluxurile de vaccinare din București, după publicarea informațiilor privind imunizarea populației și categoriilor prioritare. Foto: gov.ro

Comitetul campaniei de vaccinare din România vine cu precizări după publicarea datelor de către Ministerul Sănătății privind imunizarea populației, inclusiv categoriile speciale de angajați ai statului și prioritizarea acestora. CNCAV spune că din cele 116 de fluxuri de vaccinare din Capitală unde sunt folosite serurile Pfizer, Moderna și Astrazeneca, 36 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Comitetul mai precizează că pentru centrele din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională existente la nivel național, dozele de vaccin au fost limitate la aproximativ 1000/zi, de la momentul în care companiile producătoare au trimis mai puține României, pentru a asigura imunizarea categoriilor vulnerabile prioritizate conform Strategiei naționale de vaccinare.

“Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la campania de vaccinare în România, pentru corecta informare a opiniei publice, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 face următoarele precizări:

Pentru documentarea și lămurirea informațiilor care pot aduce atingere modului în care se desfășoară  procesul de vaccinare, CNCAV a solicitat în regim de urgență autorităților abilitate punerea la dispoziție a situației privind centrele de vaccinare existente la nivel național, cu precădere la nivelul municipiului București.

Astfel, conform datelor puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, la nivelul Capitalei există la acest moment 59 de centre operaționalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare. Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer și Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Din cele 86 de fluxuri amintite anterior, 26 sunt organizate în centre care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populației sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză. Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare  cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective. Facem mențiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal.

De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populație, iar 10 pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Menționăm, totodată, că pentru centrele de vaccinare din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională existente la nivel național, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităților de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Reamintim faptul că, pentru creșterea ritmului de vaccinare, începând de astăzi în București au fost deschise pentru programare 5 fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna. Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidențe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea.

Analiza efectuată la nivelul municipiului București este extinsă la nivel național și poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică și de echitate socială.

Susținerea principiului transparenței și comunicarea optimă a datelor și informațiilor de interes au reprezentat și reprezintă obiective prioritare pentru CNCAV, iar propagarea în spațiul public a unor aspecte care pot afecta credibilitatea modului în care se derulează campania de vaccinare sunt de natură a induce confuzie în rândul populației generale asupra desfășurării procesului de vaccinare în România”, arată un comunicat CNCAV.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, miercuri, că nu a fost consultat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în legătură cu publicarea datelor despre pandemie și campania de vaccinare.

Acesta a mai spus că nu înțelege „valul de susținere” pentru Vlad Voiculescu, după ce copreședinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au scris pe facebook mesaje de susținere.

Cîțu a mai spus, întrebat despre contrele cu Voiculescu, că prin publicarea datelor „s-a format în opinia publică” ideea că s-au vaccinat persoane care nu ar fi fost eligibile.

„Eu nu cred că acele acuzații sunt reale. Cei care au publicat aceste date, să le explice”, a declarat premierului.

Reacția lui Florin Cîțu vine după ce luni i s-a cerut să verifice modul în care Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Datele publicate de minister conțin inclusiv informații despre persoanlul din armată și din alte instituții ale statului, date care au nevoie de avizul instituțiilor pentru a fi publicate.

Potrivit unor surse guvernamentale, prin publicarea datelor respective, ministrul Vlad Voiculescu ar fi intenționat se reia o tema pe care, în trecut, a mai avut un conflict atât cu premierul, cât și cu coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheoghiță, cea a vaccinărilor făcute „peste rând”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei