Junii, tinerii necăsătoriți, sunt cei care vestesc, în prima zi de Crăciun, Nașterea Domnului în inima Munților Apuseni. Colindul și jocul acestora se păstrează de sute de ani în satul Mărișel aflat la peste 1.000 de metri altitudine. Cetele de juni vor colinda mai bine de trei zile.
Imediat după slujba din prima zi de Crăciun, pe uliţele din Mărișel apar junii. Tinerii, îmbrăcați în straie tradiționale, anunță Nașterea Domnului.
Venite dinspre răsărit și dinspre apus, așa cum spune tradiția păstrată cu sfințenie şi transmisă de bunici nepoţilor, cetele de juni joacă în fața iar apoi invită la dans fetele necăsătorite.
Adrian Bâlc, jun: „Costumul de jun îi după cum se vede portul de cizme negre şi pantaloni albaştri închişi, cu geacă neagră şi un clop.”
Anul acesta sunt de trei ori mai mulți juni în Mărişel decât în alte dăţi.
Viorel Ghico, primarul comunei Mărișel: „Avem trei echipe de juni. Pleacă de aici, de la părintele, de la biserică şi pe la fiecare gospodărie din sat duc vestea Naşterii mântuitorului Iisus Hristos.”
Mircea Roșu, conducatorul unei cete de juni: „Colindam una într-una, acum am intrat în biserica şi pe urma continuăm. Fiind un sat răsfirat nu terminam decât în data de 27 dimineaţa.”
„E o tradiţie foarte veselă, foarte veche şi foarte frumoasă”, spune o tânără.
Obiceiul este atât de vechi şi bine păstrat încât în 2014 Colindul Junilor de la Mărișel a fost inclus în patrimoniul UNESCO.