Trecutul nu se aruncă, ci se aduce la muzeu. Oricine are prin debara goblenuri, insigne, televizoare, bibelouri sau cărţi de propagandă, cumpărate înainte de Revoluţie, le poate dona Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Muzeografii vor să deschidă un spaţiu dedicat comunismului şi cine va ajuta la proiect va primi diplome de „donatori de istorie" şi acces gratuit în instituţia culturală.
Primii care au făcut donaţii au fost chiar muzeografii şi colaboratorii Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.
„Avem momentan sub formă de donaţie sau sub formă de custodie de la o parte din colaboratorii noştri tot felul de obiecte de la manuale din perioada comunistă, din anii 50, 60, 70, 80, îndrumare, hărţi magnetofoane, casetofoane vechi, aparate radio, televizoare vechi”, a declarat Dumitru Sim, șeful biroului de Administrare și Dezvoltare a Cetății Oradea.
Ideea deschiderii unui muzeu al comunismului a fost bine primită, mai ales de cei care au trăit în acea perioadă.
„Am avut doar posibilitatea să aleg nişte cărţi din bibliotecă şi aceste cărţi ilustrează perioada care a fost înainte. Este nevoie să se facă o trecere de la ce a fost înainte de acel 1989 şi ce este astăzi ca să se poată face o comparaţie în toate direcţiile, în toate domeniile”, a spus unul dintre donatori.
„E o idee foarte bună pentru că copiii care s-au născut după nu înţeleg, li se pare aşa ciudat. Am şi cărţi, am şi alte obiecte din epoca respectivă. Eventual ar trebui să aduc un opaiţ pentru că l-am folosit”, a declarat o altă persoană.
O colectă de obiecte din perioada comunismului va avea loc pe 19 septembrie, în Cetatea Oradea. Dacă muzeografii vor avea suficient material, în prima parte a anului viitor vor putea să inaugureze încăperea dedicată regimului totalitar.
„Din păcate foarte mulţi orădeni la Revoluţie au dorit să scape de aceste amintiri triste şi foarte puţini au mai păstrat din aceste obiecte, dar în timp aceste obiecte vor valora şi dorim să le expunem pentru ca elevii, studenţii, copiii, urmaşii noştri să cunoască acest moment al istoriei naţionale”, a explicat Cristina Pușcaș, vicepreședintele Asociației „Cei 40 de mucenici”.
O iniţiativă similară a avut loc şi la Timişoara, unde, din fonduri private, s-a deschis anul trecut Muzeul Consumatorului Comunist.