Cetatea Oradea, cucerită de mâncarea și tradițiile turcești

Data actualizării: Data publicării:
Anatolian-Food-Festival

Cetatea Oradea a fost cucerită de miresmele și tradițiile orientale. Timp de trei zile, localnicii au descoperit bucătăria tradițională turcă, de la kebab până la cunoscuta baclava, și au învățat să picteze pe apă ori să facă tatuaje cu hena. Totul în cadrul Anatolian Food Festival care, organizat de şapte ani în România, a avut loc acum pentru prima dată în reşedinţa Bihorului.

Ahmet Daștan este profesor de matematică și anul acesta este a treia oară când lucrează ca voluntar în cadrul festivalului Anatolian Food.

"Asta este un fel de kebab, kebab turcesc. Se numește Tantuni, este foarte vechi, din Mesopotamia și carnea provine doar de vită", spune Ahmet Daștan.

Ahmet a pregătit, alături de alți o sută de voluntari, mâncare tradițională din diferite zone ale Turciei. Nu au lipsit celebrele baclavale, nici rahatul sau halvaua turcească.

"Avem suberek, e tradiție din Dobrogea. Se face cu făină, apă și sare - aluatul, iar compoziția se face în original, de fapt, cu carne de vițel, cu puțină oaie amestecat", explică Gunaydin Gheonul, voluntar.

"Este specială, se numește halva de vară pentru că este mai ușoară decât celelalte halvale: mai puțin zahăr, mai puțină vanilie, mai puțină cacao și mai puțină grăsime", spune Omer Dogan, voluntar.

Vizitatorii au învățat arta picturii pe apă și frumusețea decorării cu hena.

"Este ebru, în limba turcă. Sunt culorile de pământ, sunt naturale și avem și pensulă naturală, de la trandafir și păr de cal. Acum desenăm pe apă și după avem câteva aparate să facem culorile să danseze", a explicat Zeynep Daștan, voluntar.

"Este un fluture care îmi place foarte mult. L-am ales de aici și e făcut din jagua și trebui să spăl foarte bine, de abia după zece ore o să se vadă culoarea", spune un copil.

"Se face noaptea de hena, care este cu câteva zile înainte de nuntă și toate fetele fac desene cu hena. Hena este și sănătoasă pentru corp", explică Nurie Gulsoy, voluntar.

Anatolian Food Festival s-a aflat la cea de-a VII-a ediție la nivel naţional, iar în Oradea a fost organizat pentru prima dată. Tot profitul din vânzarea produselor va fi donat unor familii nevoiașe.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025