Cod roșu de inundații. O persoană decedată, peste 1.000 de oameni evacuați, sute de case distruse. Debitele unor râuri au crescut și de 400 de ori

Data publicării:
inundatii valcea

Actualizare 22.26. Probleme din cauza inundaţiilor sunt şi în staţiunea Băile Olăneşti. Străzile şi trotuarele sunt acoperite de noroi, iar alimentarea cu gaze naturale este întreruptă după ce o conductă a fost avariată.  

Actualizare 22.22. Se aşteaptă noi inundaţii în Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj. Aceste trei judeţe vor fi sub cod portocaliu de ploi începând cu această noapte. La sediul Prefecturii din Drobeta Turnu Severin s-a încheiat în urmă cu o oră comandamentul de urgenţă la care a fost prezent şi Mircea Duşa, ministrul Apărării. Acesta a spus că armata este pregătită să intervină.

Actualizare 20.37. Mai multe râuri din judeţul Suceava se află, până joi la ora 2.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Avertizarea vizează râurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Brodinei şi Moldoviţei, potrivit Mediafax.

Codul portocaliu de ploi şi vijelii în Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabil de joi, ora 03.00, până vineri, aceeaşi oră, ar putea fi extins şi pentru judeţul Gorj joi după amiază, pentru o perioadă de 6-10 ore.

Actualizare 18.22. În comuna Bârla, judeţul Argeş, apa a inundat câteva sonde de extracţie a ţiţeiului. 

Actualizare 16.11. Un om a murit și patru sunt dați dispăruți în urma inundațiilor, a anunțat, de la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta. Șeful guvernului a mulțumit salvamontiștilor și echipelor de intervenție care i-au evacuat pe sinistrați.

Cel puţin 2.000 de locuinţe au fost inundate şi peste 900 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor. Doar astăzi, pompierii, jandarmii şi poliţiştii au intervenit în 31 de localităţi din 7 judeţe.

3.000 de militari sunt pregătiţi să intervină iar veştile care vin de la meteorlogi nu sunt deloc bune. Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, anunţă că va continua să plouă abundent. Iar premierul Victor Ponta promite că Guvernul va da bani autorităţilor locale din zonele inundate.

Este vorba de câte 12 milioane de lei pentru judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş. Premierul le-a cerut autorităţilor locale să fie în alert şi a avertizat că urmează o noapte dificilă.


Actualizare 15:00: Administrația Națională Apele Române a emis un comunicat de presă în care se menționează că, timp de 3 zile, au fost înregistrate precipitatii cumulate care au depășit valori de peste 100-180 l/mp, în zona județelor Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani.

Astfel, comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori. Astfel:

-Râul Vedea, la stația Buzești, avea 1,42 mc/s (9 iunie), în data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)

-Râul Cotmeana la stația Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori); 

Actualizare 14:27: Zeci de case sunt inundate, iar mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie, în județul Teleorman. În satul Ciolăneşti, pompierii au rămas fără benzină şi, pentru a scoate cu pompele apa din casele oamenilor, aduc combustibil de acasă.  


Actualizare 13:30: Autoritățile l-au găsit pe unul dintre cei doi bărbați dați dispăruți în județul Argeș. Despre el localnicii spuneau că mergea cu bicicleta pe lângă pârâul din Merișani. Din păcate, el a fost găsit fără suflare.

„S-a umflat văzând cu ochii. A venit peste grădini, garduri, trei metri”, a spus un localnic.

Peisaj dezolant în Novaci, județul Gorj. O bucată de zid și o cușcă de câine este tot ce a mai rămas dintr-o gospodărie din apropiere de albia râului Gilort. Femeia și fiul ei erau împreună la cules de ciuperci în pădure, așa au scăpat cu viață. Până acum, autoritățile locale nu au anunțat că o casă s-a dărâmat.

Nici stația de curent, nici microhidrocentrala nu funcționează. Angajații companiei de electricitate lucrează la această oră pentru remedierea defecțiunilor.


Actualizare 13:00: Hidrologii au instituit cod roșu de inundații în șapte județe: Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Teleorman și Argeș. Avertizarea intră în vigoare peste o oră și rămâne în vigoare până dimineață la ora 8:00.

La ora 16:00 va avea loc un nou comandament de urgență al Guvernului.


 

Actualizare 11:00: Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale pentru trei judeţe din sud-vestul ţării şi un cod galben pentru alte cinci judeţe.

Din această noapte, de la ora 3:00 și până pe 1 august la ora 10:00 va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.

În același interval, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 50 l/mp.

Gabriel Oprea, ministru de Interne, a declarat astăzi că peste 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști au intervenit în cursul zilei de ieri, dar și noaptea trecută.

„Fortele MAI au acționat în 63 de localități din cele zece județe afectate: Alba, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Sibiu. Peste 1.100 de locuințe din aceste localități au fost inundate. În urma intervenției, în acest interval de timp au fost salvate 400 de persoane”, a precizat Gabriel Oprea.

„Am dispus scoaterea de la rezervele de stat a unei cantităţi importante de alimente și apă potabilă, peste 8000 kilograme conserve, peste 24 de mii de litri de apă, 200.000 de seturi de pături și saltele. Peste 2 tone de ajutoare au fost transportate cu elicopterul pentru familiile din Vaideeni”, a mai spus ministrul de Interne.

Acesta a precizat că cele trei elicoptere ale MAI au operat în zonele cele mai grav afectate au salvat 60 de persoane.

„Avem în intervenție peste 2.000 de pompieri, jandarmi li polițiști, la care se pot alătura alte 2.500 de forțe. În caz de nevoie, avem la dispoziție și 10 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie ale MAI, din care sase de tip SMURD. Deja un elicopter operează acum în zona Rânca, într-o operațiune de căutare și salvare a zece persoane”, a adăugat ministrul.


Actualizare 10:57. Localitatea Icoana, din județul Olt, e sub ape aproape în totalitate. Evacuați din casele lor, oamenii se înghesuie în clădirea Primăriei şi în casele aflate în zonele mai înalte. Apă e şi pe drumul de acces în localitate după ce râul Vedea şi afluentul său Plapcea au ieşit din matcă. Pompierii au reușit să evacueze, cu bărcile, aproximativ 30 de persoane blocate în propriile case. Acestea au fost duse în sediul primăriei. 


Actualizare 9:00: Codul roșu de inundații a fost prelungit până mâine dimineață la ora 8:00, în județele Olt şi Argeş şi Teleorman.

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, se menţine şi se extinde avertizarea cod roşu, începând de miercuri, ora 08.00, pe Vedea şi pe afluentul său Cotmeana, din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. Pe cele două râuri pot fi depăşite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Râurile Gilort, în amonte de staţia hidrologică Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ şi afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt) au fost sub avertizare cod roşu de inundaţii, de marţi, ora 23.00, până miercuri, la ora 09.00.

În continuare, până astăzi la ora 14:00, rămâne în vigoare un cod portocaliu de inundații în județele Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Dolj, Dâmbovița și Ilfov.


Şi traficul a fost dat peste cap. Un tren a deraiat, iar mai multe drumuri s-au rupt. De departe, cea mai gravă situaţie a fost în judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, unde este în continuare cod roşu de inundaţii, până astăzi la ora 9:00.

Hidrologii spun că s-au atins valori istorice pe mai mulţi dintre afluenţii Oltului. În unele zone au căzut chiar şi 180 de litri pe metru pătrat.

De la ministerul de interne au plecat ajutoare de urgenţă în zonele afectate: peste 8.000 de kilograme de conserve, mai bine de 24.000 de litri de apă, dar şi pături şi saltele.

Măsuri de prevenție în zonele afectate

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, populaţia din zonele afectate de inundaţii este sfătuită de medici să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni, să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită şi să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic.

În zonele afectate de inundaţii, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică urmează să verifice dacă apa din fântâni este potabilă, dar şi dacă există suficiente medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea.

Recomandări pentru populaţia din zonele izolate

- să se consume apă îmbuteliată

- să nu se bea apă direct din fântâni

- să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită

- să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic

- să se evite expunerea prelungită la umezeală

- să se păstreze alimentele în condiţii igienice

- să se respecte igiena individuală

- la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical sau spital

Atenţie dacă vreţi să călătoriţi cu trenul!

CFR Călători recomandă să vă informaţi din timp în legătură cu drumul pe care îl aveţi de făcut. Şi asta pentru că pot apărea modificări în mersul trenurilor din cauza avertizărilor de inundaţii din judeţele Vâlcea, Gorj, Olt şi Argeş. Călătorii pot să consulte pagina de internet a companiei sau să sune la numărul de telefon 021/952.

Olt: Pericol de viituri

În Olt, 22 de localităţi au fost evacuate, asta înseamnă că sute de oameni au fost nevoiţi să lase totul în urmă şi să fugă din calea apelor. Viitura a distrus şi mai mulţi kilometri de drum.

Autoritățile din localitățile Icoana, Potcoava și Corbu din Olt sunt în alertă. Acolo există riscul producerii unei viituri, așa că situația din zonă este în permanență monitorizată.

La Icoana, 13 persoane au fost evacuate preventiv, însă numărul total al celor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele se ridică la 70.

Potrivit ISU Olt, 22 de localități și 12 km de drum județean au fost afectate de ape. Drumul European 574 care face legătura între Craiova și Pitești a fost deblocat aseară după ce a fost inundat. S-a impus însă o restricție de circulație pentru autovehiculele mai grele de 7,5 tone. Și circulația pe DN 65 Slatina-Pitești, la Colonești, a fost reluată după ce șoseaua a fost acoperită de apă.

Argeș: Sute de case sub ape

Situaţia a fost dramatică şi în Argeş. Două persoane, ambele din acest judeţ, şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor. Una din ele, un bătrân de 71 de ani, era în căruţă când râul din apropiere l-a înghiţit. Tot în Argeş, sute de case au fost inundate şi zeci de maşini au fost avariate.

În satul Micşunele din comuna Bascov, sute de locuinţe au fost inundate, iar în unele case apa a ajuns şi la doi metri. În urma viiturii a rămas doar mâl şi moloz. Zeci de jandarmi s-au chinuit ore în şir pentru a scoate apa din casele oamenilor. Nici maşinile nu au putut sta în calea apelor.

Tot în Argeş, patru persoane au fost rănite după ce un tren a deraiat din cauza puhoaielor, iar un şofer a reuşit să-şi salveze viaţa în ultimul moment.

Omul fost surprins de viitură chiar la intrarea pe autostrada A1 şi a fost nevoit să se urce într-un copac pentru a scăpa din calea apelor.

Apa a distrus şi unul dintre drumurile cele mai importante din zonă, care face legătura între Piteşti şi Craiova.

Gorj: Viitură de șase metri

Noaptea a fost una grea la Novaci. Oamenii au stat cu frică, după ce ieri râul Gilort a ieşit din matcă. Viitura a atins şase metri şi a înghiţit tot ce i-a ieşit în cale. A luat pe sus maşini, aproape că a acoperit casele, iar şapte oameni au rămas izolaţi. Pericolul a fost atât de mare, încât zeci de familii au fost luate cu forţa din locuinţe.

Oamenii sunt disperaţi după ce au văzut cum toată munca lor s-a năruit în câteva minute.

„Nu mai am nimic. Nu știu ce mai e înauntru, nu mai e nimic, paturile s-au dus acolo... e vai de noi, ne-am plâns amarul toată ziua, nici nu am mâncat”, a spus o femeie.

Deşi primăria a adus paturi în sala de sport a şcolii, oamenii au refuzat să îşi părăsească gospodăriile

„Au stat 40-50 de minute și au refuzat absolut tot ce era acolo și au plecat. Condițiile sunt foarte bune, avem camere cu două, cu trei paturi, cu baie în interior dar bineînțeles c locul cel mai bun esteă locuința proprie”, a spus Dumitru Leustean, primar în Novaci.

Viitura care a lovit ieri oraşul Novaci a ajuns la şase metri. De pe un pod, oamenii s-au uitat neputincioşi cum locuinţele le sunt distruse.

Pompierii au muncit fără oprire pentru a ridica un dig de protecţie. Două utilaje au cărat fără oprire bolovani care să opreasă apa.

10 kilometri mai departe, trei persoane au fost la un pas să îşi piardă viaţa. A fost o operaţiune contra cronometru pentru salvarea lor. Se întorceau cu vitele acasă când viitura le-a luat pe sus. Cu vocea tremurândă, oamenii povestesc coşmarul prin care au trecut.

M-am ţinut de copac, am stat între doi copaci. Şi Dumnezeu mi-a adus nişte lemne pe lângă mine, m-am ridicat mai sus din apă, că eram până la brâu”, a povestit un bărbat.

Alţi patru oameni din Pociovaliştea au rămas captivi în locuinţe şi se uitau neputincioşi cum apa creşte de la secundă la secundă. Abia au scăpat de furia naturii.

Vâlcea: Cătun evacuat cu elicopterul

Pentru 50 de oameni salvarea din calea apelor a venit din cer. Oamenii din comuna Vaideeni au rămas blocaţi în casele lor după ce apa a năvălit în 60 de case, şi a rupt, la propriu, 10 dintre ele. În zonă a plouat mult în ultimele două zile, dar niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. La ei s-a putut ajunge doar cu elicopterul, dar aparatul nu a putut ateriza, aşa că oamenii au fost ridicați de la pământ cu o nacelă suspendată de o frânghie.

Zece case au fost puse pur şi simplu la pământ de viitura care a lovit cu putere localitatea. A fost nevoie de intervenţia unui elecopter pentru ca oamenii să fie salvaţi din calea apelor.

Un bărbat a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa, după ce un mal de pământ s-a surpat pur şi simplu peste el şi a fost luat de viitură.

Înainte de a fi evacuaţi, localnicii au încercat cu ultimele puteri sa-şi salveze agoniseala. De teamă că vor pierde tot, unii oameni au refuzat să îşi abandoneze casele

„Din primele discuții cu doamna primar a localității, este și domnul prefect, mai sunt 15 persoane în insulă, dânșii zic că nu se poate ajunge cu elicopterul”, a spsu Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Pompierii încearcă acum să consolideze malurile, iar mai multe camioane cu soldaţi au ajuns în zona pentru a-i ajuta pe localnici.

Imagini spectaculoase vin tot din Vâlcea unde râul Olăneşti a ieşit din matcă, a inundat oraşul Băile Olăneşti şi a continuat să măture totul în cale până la barajul din comuna Vlădeşti.

Dâmbovița: Familii izolate

Peste 100 de gospodării dintr-un sat din judeţul Dâmboviţa au fost inundat în urma unei ploi cu grindină, care a durat doar 30 de minute. Mai multe echipaje ale pompierilor au intervenit pentru a ajuta localnicii să scoată apa din case. Alte zece familii din satul Micloşanii Mari au rămas izolate după ce singura cale de acces s-a rupt în urma unei alunecări de teren. Acum, oamenii aşteaptă ca autorităţile să refacă drumul.

Localnicii din satul Puntea de Greci spun că aşa năpastă nu s-a mai abătut asupra lor de zeci de ani. Casele le-au fost inundate, iar recolta distrusă de grindină.

„Cred că totuşi nu se întâmpla dacă şanţurile ar fi fost şi el făcute de primărie, curăţate, făcute chiar de acolo, nu era chiar asa. Sunt dezinteresaţi! Apa e venită de pe câmp. Dezinteresaţi!”, a spus o localnică.

Un bărbat care păzea o fermă agricolă a fost salvat de pompieri după ce a fost surpins de viitura formată pe Neajlov.

În satul Micloşanii Mari, un crater de câţiva metri adâncime s-a format în mijlocul drumului. Localnicii nu mai pot ieşi acum din sat decât pe jos.

„A plecat de sus de acolo tot malul ăla de acolo şi autorităţile nu au făcut nimic. Mergem cu măgarul dacă îl avem pe ăla!”, a spus un localnic.

Oamenii aşteaptă acum ca autorităţile locale să îi ajute să repare drumul pe care nu s-a mai intervenit de mulţi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025