Cluj-Napoca va deveni, la anul, primul oraș din România care va avea autobuze electrice. Autorităţile clujene au început deja procedura de achiziţie pentru 30 de autobuze electrice pe fonduri elvețiene. Până atunci primesc şi bucureştenii autobuze - pe benzină şi la mâna a doua.
O echipă maghiară călătoreşte 80 de zile într-un astfel de autobuz produs în Ungaria şi care foloseşte un soft românesc pentru a arăta că vehiculul poate să facă faţă transportului în comun într-un oraş aglomerat. Echipa a ajuns zilele acestea la Cluj Napoca.
Un astfel de autobuz nu poluează şi după ce a fost încărcat doar trei ore poate să parcurgă până la 250 de kilometri.
„În oraş foloseşte 0,61kWh per kilometru. Este dublul folosit de o maşină electrică, dar transportă cu 15% mai mulţi pasageri”, a explicat Jozsef Helmich, un membru al echipei maghiare care a pornit la drum.
Sunt doar câteva dintre atuurile autobuzelor electrice. Ca să convingă edili din toată lumea să renunţe la vehiculele clasice, echipa româno-maghiară a plecat acum două luni în călătoria în jurul globului. Autobuzul electric a trecut până acum prin Portugalia, Canada, SUA, China, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi a ajuns în România. S-a oprit la Cluj-Napoca.
„Scopul călătoriei este de a demonstra că electromobilitatea nu mai este o tehnologie a viitorului, ci este prezentul şi de a arăta că acum este momentul de a convinge pe toată lumea să folosească vehicule electrice”, a adăugat Jozsef Helmich.
Edilii din Cluj Napoca par convinşi - spun că vor cumpăra astfel de autobuze prietenoase cu mediul, în premieră la noi.
„Suntem în plină procedură de achiziţie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achiziţionate pe fonduri elveţiene. Ne dorim un oraş care să nu fie atât de poluat şi pentru aceasta trebuie să contribuim şi noi prin asigurarea de mijloace de transport public cât mai eficiente şi ecologice”, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa.
Autobuzele, care vor costa în jur de 71 de milioane de lei, vor circula pe cele mai aglomerate patru trasee din oraş. Primele autobuze electrice ar trebui să ajung pe străzile din Cluj-Napoca la anul.
În paralel, pe străzile din Bucureşti vor ajunge două sute de autobuze la mâna a doua.
De asemenea, și în Capitală a venit anul trecut o companie să-şi prezinte autobuzele electrice, însă deşi RATB calcula că ar face o economie de 330.000de euro la fiecare autobuz folosit zece ani, în final nu s-a semnat niciun contract.