Pe acoperişul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca sunt plantate atât legume tradiţionale, dar şi broccoli, ardei mexican şi rucola. Cei care au ţinut să înveţe ABC-ul agriculturii au venit aici încă de la începutul primăverii, iar acum se văd roadele muncii lor.
Unul dintre fermierii de la oraş este Tudor Brădăţan. Vine aproape zilnic să-şi verifice culturile.
„Aveam unele noţiuni, dar ne-a şi pregătit, am lucrat în parteneriat cu nişte pasionaţi de permacultură care ne-au dat foarte multe sfaturi utile. Sigur, i-am întrebat şi pe părinţi, care sunt grădinari mai iscusiţi”, spune el.
„Recomand tuturor clujenilor să adopte un spaţiu pe care să îl îmbogăţească cu fructe şi legume”, adaugă Tudor Brădăţan.
Spaţiul a fost amenajat de mai multe asociaţii din oraş după modelul grădinilor din străinătate. Au fost aduse 10 tone de pământ, iar cei care s-au ocupat de proiect au vrut să transforme locul într-o oază de linişte.
„Necesită un pic mai multe costuri decât un acoperiş clasic. Pe termen lung merită, deoarece clădirea devine izolată termic. În timpul verii se păstrează răcoare, iar iarna sunt mai multe grade în interior. Am zis că acoperişurile clădirilor betonate din Cluj merită mai mult şi acest prim proiect sper să-i inspire şi pe alţii, spune Roxana Pencea, preşedintele Asociaţiei Efectul Fluture.
Grădina de pe acoperişul din Cluj-Napoca are 220 de metri pătraţi. Proiectul a fost finanţat de Fondul de Inovare Civică şi a costat 10.000 de euro.