Mulţi români folosesc cardurile bancare doar ca să-şi scoată banii în ziua de leafă. Chiar şi marii bancherii fac asta.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: „În ziua imediat următoare salariului sau în ziua salariului se fac niste cozi, inclusiv în clădirea asta. Şi unde credeţi că se fac cozile? La bancomat. Cât sunt dânşii de bancheri centrali, fac plăţile tot cu numerar, funcţionarii din BNR”.
12 milioane de români ţin în portofele 14,5 milioane de carduri. Dintre ei, cinci milioane nu au făcut niciodată o plată cu cardul, arată datele băncilor. Unii se feresc de comisioanele percepute de bănci, alţii încă nu se pot obişnui să-şi plătească facturile şi cumpărăturile prin această metodă.
Din ianuarie şi până în noiembrie 2015, volumul de bani aflaţi în afara băncilor a crescut cu aproape 5 miliarde de lei, până la un record de 45,5 miliarde de lei! Asta înseamnă o creştere de 17 la sută în primele 11 luni ale anului faţă de luna noiembrie 2014.
Comparativ cu 2007, numerarul în circulaţie este acum triplu, situaţie care nu este privită cu ochi buni de unii specialişti. Aceştia atrag atenţia asupra plăţilor la negru. 28% din PIB-ul României s-ar duce în zona economiei nefiscalizate.
Cătălin Creţu, director companie de carduri bancare: „Numerarul este aliatul cel mai de nădejde, cel mai bun al corupţiei şi al economiei subterane, numerarul nu poate fi trasabil, nu poate fi taxabil, deci ca urmare dacă nu creştem plăţile electronice, vom avea în continuare probleme”.
O altă explicaţie pentru recordul de bani lichizi aflaţi în circulaţie este creşterea consumului, spun specialiştii. Salariile s-au majorat cu până la 10 la sută în 2015, iar preţurile au scăzut în ultima jumătate de an.
În alte state europene, banii cash sunt folosiţi tot mai puţin. În Suedia, de exemplu, 80% la sută din tranzacţii sunt făcute cu cardul.