Cele mai admirate graffiti din București. Cine sunt autorii

Data publicării:
fata graffiti fb

Pentru ce vă voi arăta în continuare, nu avem nevoie de niciun simţ suplimentar. Vorbim de câtiva tineri care au transformat pasiunea pentru graffiti într-o adevărată artă. Şi-au dat seama că se pot exprima şi se pot face remarcaţi fără să vandalizeze spaţiile publice ci să le dea viaţă prin culoare. Un grup din care face parte şi un masterand la pictură duc graffiti-ul la un nivel superior. Desenează cu o idee precisă şi alungă gri-ul mohorât al Capitalei. Atât de vii şi interesante sunt creaţiile lor încât trecătorii se opresc în loc ca să le admire şi mulţi oameni de afaceri le dau comenzi să schimbe înfăţişarea clădirilor, relatează Digi24.

Ei sunt Sweet Damage Crew. Şapte tineri care transformă în artă pasiunea pentru graffiti în artă şi fac magie cu zidurile cenuşii ale Bucureştiului pe care le schimbă în pete de lumină şi prietenie.

Pe băieţi i-am găsit într-un skatepark unde făceau ce ştiu ei mai bine. Spun că asta îi relaxează şi îi fac să se simtă oarecum împliniţi. Ultima lor pictură acoperă aproape 400 de metri pătraţi şi i-a solicitat ceva. Trei săptămâni au desenat cocoţaţi pe o schelă şi au consumat 100 de litri de vopsea lavabilă şi peste 100 de tuburi de spray. Locul a fost ales cu cap.

Fiind în Regie, Grozăveşti aici unde tinerii pe lângă faptul că trebuie să studieze, trebuie să se mai şi distreze şi cumva mesajul transmis de peretele ăsta cam asta este, mai distrază-te şi tu”, afirmă Cage.

Liderul echipei care înveseleşte Bucureştiul este Cage. Şi-a descoperit pasiunea pentru graffiti cu 18 ani în urmă, când era un puştan.

Noi atunci desenam cu sprayuri auto sau pentru decoraţiuni interioare şi strângeam banii de alocaţie sau ce ne mai dădeau părinţii şi îi punem deoparte şi ne cumpăram două, trei sprayuri şi ieşeam la desenat”, spune Cage.

Între timp, lucrurile s-au schimbat serios. Împreuna cu prietenii şi colegii şi-a dat seama că pot duce graffitiul la un alt nivel, să nu mai fie privit doar ca o formă de vandalism.

Am dezvoltat şi am trecut nişte graniţe şi le tot trecem. Şi asta prefer să fac şi eu în stilul meu, să ies din cutia graffiti şi să împrumut elemente din tot felul de direcţii”, spune Lost.Optics.

Pe stradă este cunoscut ca Lost.Optics. Primul graffiti l-a făcut la sfârşitul clasei a opta în spatele blocului împreună cu fratele lui şi câţiva colegi de şcoală. După, a tras concluzia: talentul nu este suficient. Este nevoie de tehnică bună şi foarte multe ore de muncă pentru o pictură de mari dimensiuni pe zid. Unul dintre membrii trupei, un rapper, a făcut şi un hit din pasiunea lor.

Pentru mine este o balanţă, un fel de completare a ambientului. Eu zic că se potrivesc foarte bine dar nu pe toate clădirile. Sunt anumite clădiri care necesită o înfumuseţare, un bust de imagine, sunt alte clădiri nu, care sunt frumoase aşa cum sunt”, spune Recis.

Recis este unul dintre cei care înţeleg cel mai bine dacă o clădire are nevoie de „ajutor" sau nu. Este absolvent de arhitectură şi e convins de faptul că picturile lor cresc valoare artistică a Capitalei.

Graffitiul pentru mine este o, acum nu ştiu cum sună, dar e o chestiune absurdă şi inutilă ceea ce îi dă o poezie incredibilă”, afirmă Pandele.

Pandele este ultimul venit în echipă şi este artist cu diplomă. A studiat pictura în liceu iar acum face un master în domeniu. Trecerea de la şevalet şi pensulă la spray şi zid i s-a părut cât se poate de firească. Chiar dacă uneori trebuie să ţină cont mai mult de ce vrea clientul decât de pornirile lui artistice.

Odată cu respectul asta faţă de spaţiul public cred că ar trebui să se întâmple mai natural totul şi să ni se ofere o libertate mai mare pentru murale masive care pot fi transferate în opere de arta nu doar comenzi meşteşugăreşti”, adaugă Pandele.

Fiecare membru al grupului are personalitatea, talentul şi stilul său. Au descoprit însă că numai în echipă pot face picturile murale care au devenit deja puncte de atracţie în Bucureşti. În timp ce unii stau pe schelă şi desenează, alţii îi coordoneaza de jos. Altfel nu şi-ar da seama dacă ceva este greşit şi trebuie îndreptat. Uşor, uşor, faima li s-a dus în tot oraşul şi au început să primească tot mai multe comenzi. Aşa a ajuns la ei şi proprietarul unui restaurant.

Le-am spus cam ce am vrea le-am spus că am vrea să fie ceva cu specific mediteranean ca să ducă cu gândul la restaurantul nostru şi ei au venit cu propunerea asta”, afirmă Vlad Dulea, reprezentant restaurant.

În plus, pot reprezenta un model şi pentru adolescenţii care acum îşi descoperă pasiunea pentru graffiti. Un model de cum să te exprimi şi să te faci remarcat fără să vandalizezi spaţiile publice ci să le înfrumuseţezi într-un mod original.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”