Galerie Foto Cel mai bătrân stejar din Arad a fost tăiat. Primăria spune că era un pericol, specialiștii spun că nu trebuia sacrificat

Data publicării:
347233798_1028509721650059_445730465004245726_n
Sursa foto: Ovidiu Pârv / Facebook

Numeroase critici au apărut în mediul online după ce Primăria Arad a tăiat cel mai bătrân stejar din oraş, care avea aproximativ 150 de ani şi se afla într-un parc din centrul municipiului, invocându-se că era un pericol pentru siguranţa oamenilor, în timp ce unii specialişti susţin că arborele nu trebuia sacrificat.

Stejarul se afla în Parcul "Mihai Eminescu", situat chiar în spatele Primăriei şi lângă Palatul Justiţiei, iar în cursul zilei de vineri a fost tăiat de către muncitorii trimişi de administraţia locală.

Sursa foto: Ovidiu Pârv / Facebook
Sursa foto: Ovidiu Pârv / Facebook

Inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, a criticat imediat demersul Primăriei într-o postare pe Facebook, care s-a viralizat şi a atras numeroase critici ale arădenilor, dar şi ale unor politicieni, scrie Agerpres.

"Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros şi monumental stejar din oraş, un copac situat la câţiva zeci de metri de Primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai pe angajaţii de la serviciul edilitar din Primărie, persoane bine intenţionate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranţa populaţiei nu intră în discuţie în acest caz, aducând argumente cum este prezenţa unei scorburi situate la 2 metri înălţime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost şi reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar în toate secţiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacţie şi dacă veneam peste 100 de ani în parc, stejarul era tot acolo", a scris inginerul silvic.

El a adăugat că Primăria Arad a cumpărat în 2019 un tomograf special pentru arbori, cu ajutorul căruia se putea diagnostica stejarul sacrificat.

"Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la Garda de Mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 de lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta niciun pericol public pentru populaţie şi ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei", a mai scris inginerul silvic.

Postarea sa a fost redistribuită de mulţi arădeni, dar şi de organizaţii civice sau politicieni, stârnind sute de reacţii critice la adresa municipalităţii.

Totuşi, administraţia locală arată, într-un punct de vedere transmis luni la solicitarea AGERPRES, că stejarul reprezenta un pericol pentru trecători.

"S-a constatat că la aproximativ 1,5 metri de trunchi şi la 5 metri înălţime în coronament, stejarul era scorburos şi prezenta stare de putrefacţie. Totodată, fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condiţiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obţinerea tuturor avizelor legale", a transmis Primăria.

În acelaşi răspuns scris este citat şi primarul oraşului, Călin Bibarţ: "În oraşul Arad primează integritatea cetăţenilor, nu scorburile cu lilieci. Vom continua să evaluăm starea de sănătate a arborilor din municipiu, iar acolo unde este nevoie se va interveni, însă numai după obţinerea tuturor avizelor necesare. Vă reamintesc faptul că pentru fiecare arbore exploatat, în municipiul Arad se plantează alţi trei copaci tineri. Ne dorim un oraş verde pentru cetăţenii Aradului".

O reacţie similară a avut primarul Aradului şi în luna martie, când un cunoscut biolog, Gabriel Herlo, a criticat defrişări comandate de municipalitate pe malul râului Mureş, în zona centrală a oraşului, care a devenit habitat pentru castori. Primarul a spus atunci că "în acest habitat are prioritate arădeanul".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...