Patriarhia consideră că nu este vorba despre un fenomen numărul tot mai mare al fetelor de 16 sau chiar 13 ani care devin mame. În plus, Biserica susține că nu este nevoie de „educație sexuală intensivă” în școli.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit în urma conferinţei despre Referendumul pentru Căsătorie organizată joi la Parlament despre graviditate și nașterile în rândul adolescentelor din România, potrivit Basilica.ro.
„Nu este vorba de un fenomen, e vorba de cazuri punctuale, probabil numeroase, care însă nu au în spate o cauză legată de absența educației sexuale în școală”, a spus el.
Bănescu adăugat că altele sunt adevăratele cauze ale gravidității în rândul adolescentelor.
„Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice: abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa de acces la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural, și nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie unde, după cum știm, viața sexuală se începe mult mai devreme”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
De asemenea, cu privire la educația sexuală în școli, el a afirmat că „Biserica Ortodoxă Română este de acord, la nivelul unor ore de informare pe care le poate face profesorul de biologie sau dirigintele, în legătură cu riscurile reale la care se pot expune tinerii care încep o viață sexuală prea timpuriu și dezordonată”.
La conferință s-a luat în calcul implementarea educației sexuale în școli. În acest sens, Vasile Bănescu își dorește să rămână doar la nivel de ipoteză „pentru că, repet, copilul are nevoie de Educație cu majusculă, și nu de educație sexuală intensivă”.
România are cele mai multe mame adolescente din Europa. 9.282 de minore au născut în 2015, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. Anual româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.
Educația sexuală și pentru sănătate este obligatorie în 20 dintre cele 28 de state membre UE.
Citiți și De ce este atât de controversată educaţia sexuală în România. BOR: Poate deveni educație de tip homosexual