Explicaţii ale ministrului de Interne după ce poliţiştii s-au plâns că au primit mai puţini bani: salariile au crescut, chiar dacă, în unele cazuri, veniturile au scăzut.
„Referitor la sporul de 40%. Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. Acum nu mai există bază legală pentru acordarea sa”, a spus Carmen Dan, referitor la mecanismul de plată a timpului liber.
În condițiile în care acest spor nu mai există, de la 1 ianuarie 2018, mai mulți polițiști au amenințat că nu vor mai veni la lucru de acasă, în cazul în care sunt solicitați.
„Mecanismul de plată a timpului liber a generat şi situaţii anormale, în care poliţiştii au fost mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu. Nu toţi poliţiştii se aflau în situaţia de a veni la serviciu în afara orelor de program, beneficiind de sporul de 40%”, a spus Carmen Dan.
Pe de altă parte, ministrul a spus că salariile polițiștilor au crescut de la 1 ianuarie și că cele mai multe dintre sporurile de care beneficiau aceștia rămân în vigoare.
Ea a dat exemplul unui polițist debutant care, adăugând norma de hrană și norma de echipament, are un salariu net de circa 3.000 de lei.
„În Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de funcţii, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru funcţionari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agenţii debutanţi, a crescut în 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. La acest salariu, se adaugă, în medie, 990 de lei norma de hrană, 250 de lei norma de echipament. Rezultă că venitul minim net este de cel puţin 3.000 de lei”, a spus Carmen Dan.
28.000 de angajaţi beneficiază de majorare cu 10% a sporurilor de risc şi solicitare neuropsihică pentru poliţiştii de la acţiuni speciale, criminalişti şi cei care fac cercetare la faţa locului.
Polițiștii vor primi în continuare spor de noapte și sporuri pentru zilele de weekend și sărbători legale lucrate.
„Salariile angajaţiilor, conform tuturor simulărilor, nu scad. Cred că este important să facem distincţie între salariu şi venit. Salariul rămâne invariabil, pe când venitul este ajustabil în funcţie de celelalte sporuri care se adaugă la salariu. Concret, vorbim de venit atunci când ne gândim la suma pe care fiecare fiecare angajat al ministerului o vede în propriul buzunar. Sunt situaţii punctuale când vorbim de o micşorarea a drepturilor salariale. Aceste situaţii privesc managerii publici, 28 sau 30 de persoane, se regăsesc în cadrul inistituţiei Prefectului, şi acele salarii din zona de vârf salarială a ministerului”, a mai spus Carmen Dan.