Ce pensie aţi avea la un venit mediu şi 30 de ani contribuţie la Pilonul II

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania As EU Members Mull Schengen Inclusion
Foto: Guliver/GettyImages

Doi din trei români şi-ar dori pensii cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pe lună. Însă doar 1% dintre pensionari sunt la un asemenea nivel. Dacă Executivul reduce şi contribuţiile la Pilonul II, viitorii pensionari vor încasa şi mai puţini bani, spun reprezentanţii fondurilor de pensii. Dacă România plăteşte acum, 8% din PIB pentru pensii, în viitor s-ar putea ca statul să nu mai poată acoperi aceste cheltuieli.

Soluţia pentru ca oamenii să trăiască liniştiţi la pensie este să economisească bani. Puţini sunt însă cei care-şi pun bani deoparte sau cotizează suplimentar la fond facultativ de pensii. Tocmai de aceea specialiştii susţin ca Pilonul II e cea mai bună variantă. În 10 ani, de când s-au pus bazele fondului privat la care contribuţia e obligatorie, numărul contributorilor a crescut la 7 milioane. Aceştia au acumulat fonduri de 38 de miliarde de lei, iar câştigul net este de 7 miliarde de lei.

Radu Crăciun - preşedinte BCR Pensii: „Obligativitatea Pilonului II este o virtute. Nu este nicidecum o problemă. Şi cred că este o mare naivitate să ne imaginăm că în lumea asta s-au strâns sute de mii de miliarde de dolari în mod facultativ. Nu, toate sistemele de pensii sau marea majoritate a sistemelor de pensii din lume au la bază element de obligativitate”.

Dacă luăm în calcul actuala contribuţie, de 5,1%, o persoană cu venitul mediu pe economie care ar mai contribui la Pilonul II de pensii încă 30 de ani ar beneficia de o pensie de aproape 1350 de lei pe lună. În cazul în care statul decide să reducă la 2,5% contribuţia pentru Pilonul II, suma lunară ar fi de numai 790 de lei. Cu aproape 60% mai puţin.

Radu Crăciun: „Pensiile publice viitoare ale noastre vor depinde în exclusivitate de măsura în care vor mai rămâne suficient de mulţi tineri în ţară sau se vor naşte suficient de mulţi tineri care să ne plătească pensiile. Suntem la mâna generaţiilor care plătesc asigurări sociale. Statul nu face decât să redistribuie nişte bani. Statul nu produce banii de pensii”.

Scăderea demografică produce deja efecte asupra bugetului de pensii. Numărul pensionarilor creşte, în timp ce numărul salariaţilor e în continuă scădere. Administratorii Pensiilor Private speră în aceste condiţii ca Executivul să nu intervină deloc asupra Pilonului II.

Potrivit unui studiu comandat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat, doar 5% dintre cei chestionaţi au spus că le-ar ajunge pensia pe care o vor primi de la stat şi nu ar avea nevoie de economii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”