Rasismul lovește într- o comună din Harghita. De această dată, localnicii îi vor departe de la ei din sat pe doi muncitori din Sri Lanka, angajați brutari la o firmă locală. Preotul parohiei din comuna Ditrău, care nu a fost de acord cu cei doi străini, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, porunca cea mare a lui Isus este iubirea, iar creștinii trebuie să îi accepte și pe cei de altă religie. O posibilă soluție se încearcă a fi găsită mâine, la primărie, cu toate părțile implicate.
Piumal, muncitor singalez la brutăria din Ditrău: Am venit în România pentru că salariul este mai mare. În Sri Lanka salariul e mai mic.
Amahinda, muncitor singalez la brutăria din Ditrău: România e o țară bună, o țară foarte frumoasă. Oamenii sunt cumsecade, la muncă vorbesc frumos, sunt oameni buni.
Faceți cunoștiință cu cei doi brutari care au creat vâlvă într-o localitate din Harghita. Muncitorii din Sri Lanka au 49 de ani, respectiv 22 de ani. Unul dintre ei este budist, iar celălalt catolic. Ambii au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt harnici și serioşi, iar colegii lor de muncă au numai cuvinte de laudă la adresa lor.
Colegi de la brutărie:
„Foarte buni, sufletiști, muncitori”.
„Și ei sunt oameni ca și noi. Noi când am mers dincolo, ce ei ne-au trimis inapoi? Și noi am lucrat în străinătate, dar străinii nu s-au comportat urât cu noi, să ne trimită înapoi în România”.
„Nu este nicio diferență între noi și ei, nu văd diferența. Își fac treaba chiar mai bine decât noi. Eu nu văd nimic, e o prostie. Anunțuri de angajare au fost date de șefi, dar nimeni din zona asta nu s-a prezentat. Avem nevoie de putere de muncă, ca să putem duce comenzile clienților”.
În schimb locuitorii din Ditrău sunt foarte revoltați.
Săteni:
„Noi nu suntem obișnuiți cu oamenii ăștia. Pâinea pe care o fac ei noi trebuie să o mâncăm și ne uităm din ce mână mâncăm”.
„Dacă îi primim acum pe cei doi, vor veni și alții. Și cu creștinii se poartă destul de urât”.
„Nu îi privesc cu ochi buni, că trebuie să ferim femeile și copiii de asemenea oameni”.
„Ne aduc boli, lucruri cu care noi nu suntem obișnuiți”.
Bărbații au fost angajați cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare.
Daniela Bortoş, purtător de cuvânt la Inspectoratul Teritorial de Muncă: Ne-am autosesizat, noi Inspectoratul Teritorial de Muncă cu o echipă și de la biroul de Imigrări și ne-am deplasat la fața locului. Am constatat că cele două persoane sunt angajate cu forme legale, au contract de munca și au autorizație de muncă emisa de către biroul de Imigrări.
Proprietarii fabricii de pâine din Ditrău spun că nu mai găsesc muncitori nici măcar în județele învecinate.
Kollo Katalin, directoarea firmei: Noi suntem o firmă care rezistăm de 10 ani, în ultimii ani avem probleme mari cu forța de muncă. Am apelat la o firmă de recrutare care ne-a ajutat și i-am gasit pe cei doi angajați din Sri Lanka, brutari profesioniști.
Primarul îi invită sâmbătă pe localnici și pe proprietarii fabricii de pâine la o ședință.
Puskás Elemér, primar: Mâine vom avea o ședință la ora 10:00, la căminul cultural și eu ca mediator între firmă și populația revoltată și vom vedea cum am putea liniști persoanele revoltate.
Citiți și: CTP, despre revolta de la Ditrău: Un ins care îi vrea plecați pe cei doi singalezi vorbea o „română de grohotiș”
Editor web: Liviu Cojan