„O carcasă. Nu, ăsta-i un aerisitor de mașină, cred. Ăstea-s din bord, pentru aer condiționat”, spune un angajat de la stația de epurare a apei din Sibiu. Filtrele noii staţii de epurare a apei din Sibiu trebuie curăţate cel puţin o dată pe oră. Odată cu apele reziduale ale oraşului, aici ajung tone de gunoaie.
„Și cabluri, și de la jaluzele, deci tot ce se poate arunca, se aruncă în canal”, spune un alt muncitor.
„O jumătate de oaie, purcei, copite, capete de vită, plăpumi, carcase de televizor, anvelope... Astăzi, așa o carcasă de aer condiționat... Pe lângă cantitățile foarte mari legate de igienă personală, pamperși”, confirmă și Mircea Niculescu, directorul societății Apă-Canal.
Modernizarea staţiei de epurare a costat 40 de milioane de euro, în mare parte fonduri europene. Dar, la câteva luni de la inaugurare, reprezentanţii societăţii de apă-canal spun că trebuie să crească tarifele deoarece îi costă foarte mult să cureţe pompele de deşeurile aruncate de locuitorii oraşului.
„Apar foarte mari uzuri la pompe. Costurile sunt enorme, pentru că utilajele nu sunt românești, nu găsim furnizori de piese așa cum ar trebui și atunci costurile sunt foarte ridicate. Ajung undeva la... întreținerea unei pompe și la 2.000 de euro”, explică Laurențiu Tudorică, șeful stației de epurare.
De la 1 iulie, apa se va scumpi cu 10%, iar canalizarea, cu 15%.
Deși în alte țări europene se dau amenzi pentru cei care lasă deșeuri în canalizare, acest lucru nu se întâmplă și în România. Practic, oricine poate să ridice un capac de canal și să arunce înăuntru gunoaie, fără ca autoritățile să-l poată pedepsi.
„Păi cine să știe, că le aruncă de sus? Dacă-i dă drumul pe tub, pe canalizare, se duce, de unde știi cine-i dă drumul? Niciodată”, spune un localnic.
„Cred că hârtii, plasticuri, că altceva ce să poa' să arunce? (Reporter: I-ați văzut vreodată?) Nu, păi de văzut nu-i vedem, că fiecare în apartament nu știm ce face”, confirmă un altul.
Distribuitorul de apa a început o campanie de educare. Toţi locuitorii oraşului vor primi prin poştă, odată cu facturile, pliante cu mesajul „Canalizarea nu e ghena de gunoi”.