La zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, fricile românilor legate de viitor par să se adâncească. Cei mai mulți se tem că nu îşi vor mai permite să cumpere tot ce îşi doresc, că pământurile ar putea ajunge în proprietatea străinilor ori că importurile masive vor duce la închiderea companiilor româneşti.
De departe cea mai mare temere a românilor este că nu îşi vor mai putea permite să îşi cumpere tot ce au nevoie din cauza creşterii preţurilor. 67 la sută dintre aceştia se tem că pe măsură ce produsele se vor scumpi, puterea lor de cumpărare va scădea.
Nu este însă sigura temere. Gândul că străinii le-ar putea cumpăra terenurile îi sperie pe 57 la sută dintre români, iar ideea că specialiştii români aleg alte state europene pentru a-şi construi o carieră este o temere pentru 56 la sută dintre ei.
Deşi au trecut zece ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, românii se tem în continuare că numărul cazurilor de trafic de droguri şi persoane va creşte.
Iar ideea că imigranţii din Africa, Asia ori din ţările arabe vor veni şi la noi îi sperie pe aproximativ 48 la sută dintre români. Aceştia se mai tem şi că importurile masive vor falimenta companiile româneşti.
Fricile românilor
Scăderea puterii de cumpărare - 67%
Cumpărarea de pământuri de către străini - 57%
Emigrarea specialiştilor - 56%
Lipsa unor drepturi egale pe piaţa muncii din UE - 53%
Traficul de droguri şi persoane - 53%
Închiderea companiilor din cauza importurilor - 52%