Guvernul pune taxe și impozite noi, deși promite altceva. „Toţi spun acelaşi lucru: caracter stabil şi predictibil. Aceste cuvinte să fie sprijinite de fapte”, spune Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.
Întrebat care va fi impactul asupra facturilor, ministrul Energiei, Constantin Niță, a spus că „nu am făcut calculele”.
Deși Executivul a anunțat majorarea accizelor la carburanți cu 40 de bani pe litru și impozitarea sondelor, a stâlpilor curent sau a barajelor, nu a calculat impactul acestor măsuri pentru consumatori. Mai mult, companiile afectate au aflat din presă de măsura Guvernului. Cine va suporta însă aceste costuri? În timp ce companiile spun că totul va fi transferat în facturi, Guvernul minimizează impactul scumpirilor.
„Aceste taxe sunt recunoscute integral în tarife”, susține Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.
„Nu poate să conducă nişte taxe pe nu ştiu ce stâlp sau mai ştiu eu care să conducă la o creştere extraordinară a preţului energiei electrice”, spune ministrul Energiei.
Șefii companiilor vizate de noile taxe sunt sceptici și când vine vorba de cum se vor încasa aceste taxe. „Va trebui o mare de inspectori și administratori care să poată să inspecteze şi să urmărească aplicarea cu corectitudine a acestor taxe”, este de părere Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.
Cum Guvernul și-a propus să încaseze numai din impozitarea clădirilor speciale peste 100 de milioane de euro, iar companiile energetice vor transfera costurile în facturi, asta înseamnă că fiecare locuință din România va plăti în plus peste 12 euro.