Specialistul criminolog Dan Antonescu a vorbit, la Digi24, despre ce învățăminte pot fi trase în urma cazului de pedofilie din Capitală.
Ce recomandă Dan Antonescu:
Părintele și copilul trebuie să fie prieteni, să comunice. Copilului să i se explice, pe înțelesul lui, care sunt pericolele la care se expune, ce pași nu are voie să facă și de ce.
Copilul să înțeleagă că nu trebuie să se urce în lift cu un adult pe care nu îl cunoaște.
Copiii nu trebuie să accepte cadouri de la necunoscuți.
Ca minor, dacă ești atins de o persoană străină, țipă, fugi, cere ajutorul cuiva! Dacă te blochezi, nu faci altceva decât să îl încurajezi.
Copilul care țipă nu se pune în pericol, ci atrage atenția asupra a ceea ce i se întâmplă.
Copiii să știe că părinții sunt singurii cărora le pot spune tot, indiferent de ceea ce li s-a întâmplat.
Adulții care observă în familie sau în cercul de prieteni persoane care, prin anumite gesturi, ar da de bănuit ar trebui să le supravegheze, să le ducă la un control psihiatric și să anunțe poliția.
Pedofilul care a agresat, vineri dimineață, doi copii în lift, într-un bloc din București a fost prins de polițiști. Bărbatul, care lucra în cadrul Brigăzii Rutiere, și-a recunoscut faptele.
„Nu cred că i-a ajutat informatia publică (n.r. la prinderea suspectului), ci probele indirecte de pe camerele de supraveghere, există o evidență a populației și e ușor să compari figurile din poze. În măsura în care, faptul că a fost prins pentru o fapta care a fost înregistrată și pe care a făcut-o, nu îl decade din dreptul de a fi reprezentat de un avocat, cu alte cuvinte, la momentul de față, acest ins are prezumția de nevinovăție. Faptul că a fost înregistrat nu înseamnă că a fost condamnat de o instanță”, afirmă Gabriel Diaconu, medic psihiatru.